Mens danske politikere med statsminister Mette Frederiksen i spidsen diskuterer, om naturen skal beskyttes med en bindende biodiversitetslov, har en stor del af de danske haveejere for længst taget skovlen i egen hånd og dyrker deres haver med omtanke for klima, miljø og ikke mindst dyreliv.
De seneste år er en ny form for mikroaktivisme spiret frem, og for hver dag følger flere haveejere trop med tiltag, der skal øge biodiversiteten i deres haver. Det mærkes tydeligt i Haveselskabet, hvor medlemmerne søger råd og vejledning i at gøre haverne mere bæredygtige.
- Flere og flere haveejere er de seneste år blevet opmærksomme på, hvor stor forskel de selv kan gøre ved at styrke biodiversiteten i egen have. Vi får rigtig mange henvendelser i vores haverådgivning fra haveejere, som gerne vil invitere dyrelivet indenfor og give det gode vilkår i haven, siger Charlotte Garby, direktør i Haveselskabet.
Førende fagfolk
Haveselskabets rådgivning får spørgsmål om alt fra insektvenlige planter og kvashegn til pindsvin til nye kompostmuligheder og giftfri bekæmpelse af sygdomme og skadedyr. Og haveejerne har tydeligvis taget den bæredygtige dagsorden til sig.
Haveselskabet undersøgte tidligere i år sine medlemmers forbrugsvaner og interesser i haven, og her svarede 91 procent, at de 'dyrker haven med omtanke for miljøet'. Interessen afspejles også af en stor efterspørgsel på Haveselskabets faglige artikler om klima og bæredygtighed, ligesom den sås i sommer, da Haveselskabet samlede 16.000 besøgende til Cph Garden - en af Europas største havefestivaler.
- Her viste branchens førende folk os, hvordan vi indretter vores haver til at klare fremtidens klima, og vi så mange metoder til at tiltrække småkryb og fugleliv og skabe grønne åndehuller i både haver og på altanerne i byerne. Publikum var vildt interesseret, og der var fyldt i foredragstelte og arbejdende værksteder, siger Charlotte Garby.
Flere lader giften stå
Samtidig viser en undersøgelse blandt Haveselskabets medlemmer, at flere vælger helt at lade sprøjtemidlerne stå og i stedet griber til knofedt, lugejern og alternative løsninger, når de støder på udfordringer i haven. 68 procent af knap 4000 adspurgte haveejere svarede tidligere i år, at de ikke bruger gift i haven. I 2015 var det tal 34 procent.
Haveselskabet fraråder enhver brug af gift i haven, og derfor glæder udviklingen også direktør Charlotte Garby.
- Vi anbefaler altid vores medlemmer at dyrke have uden brug af sprøjtemidler, og derfor hjælper vi også altid med at finde miljøvenlige alternativer - også når det gælder skadedyr og sygdomme. Det er dejligt, at vi kan se, at haveejerne tager rådene fra vores eksperter til sig, siger Charlotte Garby