Abonnementsartikel

Foreningen Verdens Skoves vilde heste har fundet et nyt hjem i Tirsbæk Bakker ved Vejle. Området er endnu småt og tilgroet; men hestene har allerede haft en bemærkelsesværdig effekt på landskabet og potentialet for både mere og bedre natur er stort.

På kortet synes Tirsbæk Bakker ikke af meget. Et lille stykke Danmark i udkanten af Vejle, med et kerneområde, der ikke er større end 11 hektar - et areal, der svarer til omtrent tyve fodboldbaner. Men denne lille plet byder på en overraskende varieret natur, fortæller Jens Holm Kanstrup, biolog i Verdens Skove.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der er kildevæld, rigkær og sumpede områder, hvor vi fandt en masse gøgeurt. Der er blandet løvskov med ege, der er ellesump, pil- og birkekrat. Der er næringsrige engarealer og sandet skrænt. Der er endda to store grævlingegrave. Alt sammen på det her ret lille areal,? fortæller han.

- Jeg må indrømme, at jeg lige til at starte med tænkte, at det måske ikke var så spændende et område, men da vi kom ud og så stedet, syntes vi at det var rigtig fint og havde en masse potentiale. Og så fik vi en helt fantastisk modtagelse af lodsejeren og Vejle Kommune.

Fra Sønderjylland til Tirsbæk

?Vi? var en kernegruppe af frivillige og ansatte i Verdens Skove, der i foråret søgte efter et nyt hjem til først otte og nu ti vilde heste af racen Konik. Verdens Skove satte hestene ud på overdrevet Bjergskov i Sønderjylland i 2017, hvor de i et samarbejde med Forsvaret og Naturstyrelsen skulle pleje naturen på en ny og vildere måde. Tanken var at lade vildhestene gå ude hele året så de blandt andet kunne gnave brombærkrat ned om vinteren og gavne den biologiske mangfoldighed i området på forskellig vis.

Projektet kørte dog af sporet, da Naturstyrelsen og Forsvaret sidste vinter kørte tunge maskiner ind på det fredede overdrev, ryddede store mængder af de selvsamme brombærkrat og efterlod bare områder, hjulspor og maste engmyretuer; alt sammen uden at inddrage Verdens Skove.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Verdens Skove valgte derfor at opsige samarbejdet og begyndte at lede efter et egnet nyt hjem til hestene. Der skulle dog ikke ledes længe: ?Vi fik en hel stribe henvendelser fra folk, der havde læst om sagen på Facebook og i medierne og gerne ville stille deres naturarealer til rådighed for vores heste,? fortæller Jens Holm Kanstrup. ?Lodsejeren i Tirsbæk Bakker var enormt begejstret for hele ideen om vild naturpleje, så han kom i kontakt med os via Vejle Kommune, som gerne ville hjælpe ved at sætte et hegn op omkring området.?

I april flyttede hestene således fra Sønderjylland og op i Tirsbæk Bakker. Og det lader både hestene og Tirsbæk Bakker til at trives med.

Hurtig heste-effekt

?Jeg er faktisk virkelig imponeret over, hvor stor en effekt hestene allerede har haft i området. Vi kan se, at de har skabt mere variation rigtig hurtigt,? siger Jens Holm Kanstrup. Han fortæller, at dele af området var meget tilgroet med brændenælder og anden tæt vegetation. ?Nu kan man se små stier ind i den her tætte vegetation, og følger man dem, kommer man pludseligt ud på helt nye enge, som hestene har gnavet fri. Det er netop en af de måder, hestene skaber plads til plantearter, der er mindre gode til at konkurrere. Det giver grobund for en meget mere varieret natur,? forklarer Kanstrup, og fortsætter: ?De har også trampet huller i græstørven, og på den måde skabt flere levesteder til insekter som bier, der lægger æg i huller i jorden.?

Og så kommer der i øvrigt en velkendt opgave til hestene til vinter, fortæller han: ?Der er dele af området, der er ved at springe i brombærkrat. Så det håber vi, hestene også vil begynde at gnave i. Men det sker altid først om vinteren, når udvalget af grønne planter ikke er så stort. Så længe der er nemmere mad tilgængelig, går hestene selvfølgeligt efter den.? Kanstrup fortæller, at der er godt med læ og beskyttede steder i området, så det ikke bliver noget problem for hestene at gå ude vinteren igennem.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nye græsgange

Dét bliver dog kun en opgave for nogle af de vilde heste, der bor i området nu. Tirsbæk Bakker er nemlig for lille til hele flokken i længden, forklarer Jens Holm Kanstrup:

?Vi har fundet en midlertidig løsning ved at udvide arealet med et tilstødende område, som lodsejeren fandt. Så hestene lider ikke nød, men fra et naturmæssigt perspektiv er dette område mindre interessant. Så vi er i fuld gang med at undersøge forskellige spændende områder, som nogle af hestene kunne flytte videre til. Det er også nødvendigt for at undgå indavl.?

Verdens Skove regner med at flytte to unge hopper og to unghingste, så snart man har fundet det rigtige sted, siger Kanstrup og fortæller at især den ene hingst vil nyde godt af nye græsgange: ?Den unge hingst er faktisk blevet udstødt af den ældre hingst og resten af flokken. Den står tit alene og gemmer sig i krattet, så den er helt umulig at få øje på, når jeg er nede for at se til hestene et par gange om ugen. Så den skal videre og få sin egen lille flok,? konstaterer han.

Men også de vildheste, der bliver, skal få et større og mere spændende hjem: ?Vi er i dialog med lokale lodsejere om at lægge et andet stykke jord til, som er lige så interessant som det nuværende,? siger Kanstrup. Han fortæller, at foreningen desuden i samarbejde med kommunen og den lokale grundejerforening vil starte et hestelaug, der kan hjælpe med at holde øje med hestene. I det hele taget er der en stor velvilje hos både lodsejeren, kommunen og naboerne:

Artiklen fortsætter efter annoncen

?Det er enormt positivt at opleve entusiasmen og den store interesse i vild natur og en mere innovativ tilgang til naturpleje. Der bliver bare rykket her,? slutter han.