Abonnementsartikel

Danskerne er blevet bedre til at sortere plastikaffald. Det viser en ny emballagestatistik fra Miljøstyrelsen. For perioden 2014 til 2017 er der sket en stigning både i reelle mængder og i andelen af plastik, der indsamles til genanvendelse.

I perioden 2014-17 er indsamlingen af plastik således steget fra 57.635 ton til 83.833 ton - en stigning på 45 procent. Og det er første gang nogensinde, at der sker en så markant forbedring på området over en årrække.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Det er meget positivt, at danskerne sorterer mere af deres affald. Det viser, at danskerne er klar til at gøre en indsats, og det er vigtigt, hvis vi skal øge genanvendelsen af eksempelvis plastik, fortæller kontorchef i Miljøstyrelsen Anne Elizabeth Kamstrup.

Genanvendelsen falder

Selvom danskerne er blevet bedre til at sortere affald, er der stadig udfordringer med genanvendelsen. EU har fastlagt mål for, at alle EU-lande skal genanvende 50 procent af plastikemballageaffaldet i 2025.

Samtidig ændres opgørelsesmetoden, så det plastikaffald, der ikke kan genanvendes skal trækkes fra. Det betyder, at genanvendelsesprocenten for plastikemballageaffald i Danmark vil falde fra den nuværende genanvendelsesprocent på 42 procent i 2017 til omkring 21 procent.

Den lavere genanvendelsesprocent skyldes blandt andet, at plastikemballageaffald er svært at få genanvendt fuldt ud ? blandt andet fordi mange plastikprodukter ikke er designet til at skulle genanvendes.

Udvidet producentansvar

Miljøminister Lea Wermelin har netop sendt et lovvforslag i høring, der tager de første skridt mod at indføre udvidet producentansvar for emballage i Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udvidet producentansvar betyder, at virksomhederne, der sælger emballage også er ansvarlige for, at emballagen bliver genanvendt, når den bliver til affald.

Pantsystemet er et eksempel på et udvidet producentansvar. I pantsystemet er det drikkevareproducenterne, der sørger for, at deres emballage bliver taget retur og genanvendt.