Abonnementsartikel

Årets influenzasæson er startet, og det er årstiden for løbende næser og kriller i halsen. Hvor end vi begiver os hen, er vi omgivet af smittefare - men kan vi smitte vores hunde, hvis vi får en influenzavirus med hjem?

Tine Antvorskov, administrerende direktør hos Agria Dyreforsikring, fortæller, at det generelt sagtens kan lade sig gøre, at mennesker smitter hunde med en virus. Hun understreger dog, at det kommer an på, hvilken virus der er tale om.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Vira er selektive

Når vi taler smitte mellem menneske og dyr, er det først og fremmest vigtigt at understrege, at ikke alle vira kan overføres. En virus udvikler sig hele tiden, men nogle udvikler sig kun til et snævert udvalg af dyrearter. Til gengæld er der også vira som rabies, der angriber mange forskellige arter.

- I bund og grund kommer det an på, hvor specifik virussen er i sit valg af vært. For eksempel kan rabies sagtens spredes fra menneske til hund og omvendt, da virussen er bredspektret, fortæller Tine Antvorskov.

Ingen smittefare med influenza

Gennem influenzasæsonen kan mange danskere forvente at blive smittet med den gængse influenzavirus. Dog er det ikke sandsynligt, at mennesker smitter hunde med influenzavirussen, da den næsten udelukkende angriber mennesker. Nogle influenzatyper findes også i naturen hos f.eks. svin og vådfugle, men de angriber ikke hunde, så de er heldigvis uden for smittefare:

- Influenzavirussen er en af de mange vira, der kun angriber et smalt udvalg af arter, og vi kan derfor ikke give den videre til vores hunde. Så man kan sagtens hygge med sin firbenede ven, når man ligger derhjemme under dynen med influenza, fortæller Tine Antvorskov.

Begynder hunden at hoste?

Det er dog ikke utænkeligt, at din hund begynder at hoste, mens du selv ligger syg i sengen med influenza. Vores influenzasæson er nemlig højsæson for såkaldt kennelhoste, der dækker over en række virus- og bakterieinfektioner, der angriber hundes luftveje.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Smitten spredes primært, når flere hunde samles. Hvis din hund får kennelhoste, er det derfor vigtigt, at I undgår kontakt med andre hunde i løbet af de første to uger.