Abonnementsartikel

Der er flere gode grunde til, at man skal klippe græs og ukrudt under elhegnet. For det første ser det sjusket ud, men det er selvfølgelig en smags sag. Mere vigtigt er det dog, at når græsset når op til tråden, så begynder det at suge kraft ned i jorden med det resultat, at strømmen stille og roligt forsvinder i hegnet.

Med andre ord, så risikerer du, at dine dyr smutter ud over stepperne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Har man blot en lille indhegning er problemet til at overse, for så kan de klares med en ganske almindelig græstrimmer, men strækker hegnet sig over længere strækninger, så rækker det håndbårne værktøj ikke længere. Så hvad gør man så?

For den nordirske producent af landbrugsmaskiner Quad-X blev svaret en Quad-X Trim-it, og meget firkantet udtrykt er det en stor græstrimmer, der er langt ned, så den kan nå ind under hegnet.

Ifølge producenten skulle man kunne trække maskinen efter en havetraktor eller en ATV, men da vores testmark er temmelig ujævn, valgte vi en Linhai 150 ATV med kugletræk, som vi til lejligheden havde fået stillet til rådighed af P. Lindberg.

Det tog et par minutter at få indstillet den ønskede højde på trimmeren, men da vi først havde gennemskuet de forskellige muligheder for justering af maskinen, gik det hurtigt og nemt - og uden brug af andet værktøj end vores medbragte fingre.

Selv om maskinen vejer over 100 kilo, så er den på grund af de forholdsvise store hjul nem at køre med. Længden af wiren på klippehovedet kan ligeledes justeres uden brug af værktøj, og så var det egentlig bare at gå i gang.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kræver god overarm

Motoren på Trim-It er en Brixton-Stratton 750EX Series, og den kræver en velvoksen overarm at starte, da trimmerhovedet også drejer med, når man trækker i startsnoren. Men heldigvis gik den nemt i gang, og efter lidt køretilvænning, gik det ellers over stok og sten med at få slået ukrudtet under hegnet.

Der hvor Quad-X trimmeren adskiller sig markant fra andre løsninger, er ved at den er i stand til at slå tæt op til hegnspælen, så man ikke står tilbage med masser af små græs-søer. Det foregår ved, at klippebordet roterer omkring en akse, så når man stille og roligt kører trimmeren op mod en stolpe, så drejer maskine og nærmest "folder" sig rundt om stolpen.

Og herefter er det bare at køre stille og roligt - ikke over maksimum fem kilometer i timen - hen til den næste stolpe, mens græs og ukrudt under tråden bliver klippet på helt traditionel vise.

Klippebredden er indstillelig op til 52 centimeter, og det foregår ved, at man ganske enkelt trækker klippehovedets fire wirer, indtil de har en passende længde. Og skulle det ske, at wiren knækker, så kan den udskiftes på stedet uden brug af værktøj. Klippehøjden kan indstilles i 10 forskellige højder mellem 45 og 190 mm.

Konklusion

Selv om Quad -X Trim-it er perfekt til at slå græs under det elektriske hegn, så er det ikke kun her, at den fordel slår igennem. Den er ligeledes glimrende til at slå græs langs vejkanter, op til hække og træer og så videre. Det er i virkeligheden en ganske enkel maskine, men den holder til gengæld, hvad den lover: Nemlig at kunne slå græs på steder, hvor ikke mange andre maskiner kan komme til.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Maskinen er godt tænkt og udført i solide materialer, og det eneste vi kan finde at sætte en finger på, er manglen på el-start. Det vil være ganske rart at trykke på en knap, i stedet for at skulle bruge kræfter på en startsnor. Det er selvfølgelig en special maskine, men har man råd, plads og behov, så er det altså en rigtig ting at have ved hånden.