Abonnementsartikel

Julen kan betyde, at hesteejeren har mere tid til at være sammen med sin hest, men fejringen af julen kan også betyde, at hverdagens rutiner erstattes af flere fester sammen med familie og venner. Eller at man rejser på ferie og overlader ansvaret for hesten til andre, som måske ikke er opmærksomme på eventuelle ændringer i adværd og vaner.

Mørke, korte dage kan også være årsag til, at ryttere ikke rider i samme omfang. En kortere hviletid om vinteren kan ofte være godt for hesten, men den skal foregå på en gennemtænkt måde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er især vigtigt at gennemgå foderplanen, hvis man ikke træner hesten som man plejer. Der skal kun et par dages hvile til, for at en hest, som får et højt energiniveau gennem sin foderplan, bliver ramt af nyreslag og andre muskelskader, hvis den begynder at arbejde som sædvanligt lige oven på en hvileperiode, forklarer Karl-Henrik Heimdahl, hestedyrlæge hos Agria.

Han anbefaler, at man halverer mængden af kraftfoder eller helt fjerner det. I en normal foderplan er det nok med et næringsrigt grovfoder, når hesten hviler.

Pas på i juleferien

Stillestående heste, der fodres efter deres normale foderplan, risikerer at få kolik og nyreslag. Halver mængden af kraftfoder eller fjern det helt. Spred foderet ud i folden, sådan at hesten skal bevæge sig fra den ene høbunke til den anden.

Mangel på vand i løbet af dagen ude på folden, kan give forstoppelse og kolik. Vandingskopper fryser ofte til og holder op med at virke, og så er en stor spand en bedre løsning. Studier har vist, at heste foretrækker kuldslået vand om vinteren, og det er også bedre for dem. Heste skal have fri adgang til vand eller mulighed for at drikke så meget, de har brug for, to gange om dagen, jævnt fordelt over døgnet. Hestens basale behov er fem liter vand/100 kg legemsvægt pr. dag.

Nytårsfyrværkeri kan skræmme en del heste. Hold øje med hesten og giv den om nødvendigt ørepropper i ørerne ? ørepropperne kan nemt laves af en tot vat puttet i en nylonstrømpe, så man nemt kan få den ud igen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nytårsaften kan det være en god ide at lade lyset og en radio i stalden være tændt. Giv hestene rigeligt hø ? og ved midnatstid måske nogle gulerødder så der er noget der kan aflede deres opmærksomhed fra larmen. I nogle tilfælde kan det være nødvendigt med beroligende midler.

For voldsom træning lige efter en ferie øger risikoen for skader. Væn hesten gradvist til at træne normalt igen.

(Artiklen er bringes i samarbejde med Agria Dyreforsikring)