Abonnementsartikel

Miljøstyrelsens naturovervågere har i november fundet i alt syv lysvågne hasselmus i skove på Sjælland. Hasselmus går ellers normalt i hi i oktober.

- Det er overraskende, at vi finder lysvågne hasselmus så sent på året. Vi for nyligt flyttet overvågningen af hasselmusen til november, for at være sikre på, at alle hasselmusene er gået i dvale. Det er muligt, at det mildere klima giver koks i hasselmusenes indre ur, siger biolog Peter Leth fra Miljøstyrelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hasselmusene, der trodser det biologiske ur, er fundet i Højbjerg Skove på Midtsjælland og i Svennerup Skov, Gavevænge og Tingerup Tykke nær Rønnede på Sydsjælland i forbindelse med Miljøstyrelsens naturovervågning.

Fundet oppe i træ

Miljøstyrelsen overvåger de sjældne hasselmus ved at opsætte såkaldte rederør i skove, hvor der er eller kan være hasselmus. I oktober/november tages rederørene ned og undersøges for reder. Der er i alt undersøgt 780 rederør.

- Jeg fik et lille chok, da det puslede i reden, og en lille hasselmus pilede ud af de tørre blade, som den lå gemt i og forsvandt op i træet, fortæller biolog Didde Dalkvist fra Miljøstyrelsen.

I efteråret forlader hasselmusene rederørene og finder et egnet vinterhi under jorden ved træstubbe og lignende, hvor frosten ikke kan nå dem. Det sker normalt i september.

Frost er livsfarlig

Det kan være risikabelt for hasselmusene at vente for længe med at gå i hi. Hvis der kommer pludselig frost, er de små gnavere, der tilhører syvsoverfamilien, meget sårbare.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Så længe der er bær og frø at leve af, og det ikke er for koldt, er det formentlig en fordel for hasselmusene at udskyde hiet og i stedet fylde fedtdepoterne op. Så er de bedre rustet, hvis det bliver en hård vinter, fortæller Peter Leth.

Miljøstyrelsen vil nu overveje at vente til senere på året med at undersøge rederørene for ikke at forstyrre hasselmusene. Det vil i givet fald ikke være første gang. Tilbage i 2013 udskød man undersøgelsen fra september til oktober.

Genfundet efter 20 år

I forbindelse med årets overvågning af hasselmus er der gjort nyfund af hasselmus reder.

Fund er gjort i skovene Svennerup Skov samt Tingerup Tykke, som blev undersøgt i sidste overvågningsperiode (for 6 år siden), men uden fund. Der er dog gamle registreringer af arten i området.

I Hovskov ved Leestrup er der fundet en hasselmus rede for første gang i over 20 år. Ved Gavevænge er hasselmusen også blevet fundet i en anden del af skoven end ved sidste overvågningsperiode.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ikke røre-jord hele sommeren

Hasselmusen befinder sig udelukkende oppe i krat, træer og buske i sommerhalvåret, hvor den overhovedet ikke kommer ned på jorden.

Rederørene bliver benyttet af hasselmusen som dagsrasteplads i sommerhalvåret, hvor den bygger nogle meget karakteristiske reder, bestående af blade, græs og evt. barktaver og bregner vævet tæt sammen til en fast rund kugle med et lille indgangshul.