Abonnementsartikel

Over 1.7 millioner danske husstande forsynes i dag med fjernvarme. Men Energistyrelsen vurderer, at der findes op mod 100.000 aktive oliefyr i Danmark - primært i landområderne, hvor der ikke er mulighed for fjernvarme eller naturgas.

Der findes dog andre muligheder for at slippe af med oliebrænderen i bryggerset. Og oveni købet er der mulighed for at få et tilskud, lyder det fra EnergiTjenesten, der er en uvildig rådgiver under foreningen VedvarendeEnergi.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og mange boligejere er motiverede for at spare på energien, CO2-udledningen og ikke mindst varmeregningen. En spørgeundersøgelse som analyseinstituttet YouGov har gennemført for ejendomsmæglerkæden Home i oktober i år viser, at 34 procent af husejerne overvejer at lave energimæssige forbedringer på deres bolig.

Spar op til 15.000 kroner

Men dem med oliefyret skal ikke vente for længe, lyder det fra Carsten Vejborg, der er energirådgiver og leder af EnergiTjenesten for Jylland-Fyn.

- Energispareordningen udløber med udgangen af 2020, og nogle energiselskaber har i praksis allerede lukket ned for tilskud, så hvis man har planer om at udskifte sit gamle oliefyr, så skal man måske fremskynde planerne,? fortæller han.

Tilskuddet, man kan få til at udskifte et gammelt oliefyr, ligger typisk i størrelsesordenen 7-8.000 kr. Besparelsen ved at droppe oliefyret og skifte til en varmepumpe er på hele 50-65 procent på varmeforbruget, hvilket betyder, at det nemt løber op i en besparelse på 10.000?15.000 kr. om året.

En udskiftning af oliefyr med en luft-til-vand varmepumpe løber ifølge EnergiTjenestestens rådgiver op i omkring 100.000 kr. inklusive alle omkostninger efter energisparetilskuddet på 7-8.000 kr. Investeringen er typisk tjent hjem i løbet af 7-10 år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Oveni købet er det muligt at få fradrag for håndværkerudgifterne til udskiftningen af oliefyret. I 2020 udgør håndværkerfradraget 12.500 kr., så hvis man er to voksne i husstanden kan man altså få skattefradrag for lønudgifterne op til 25.000 kr. Skatteværdien af fradraget udgør lidt under en tredjedel, lyder det fra EnergiTjenesten.

Tre plusser

Med besparelsen ved udskiftningen af oliefyret følger der et langt bedre energimærke til husejeren.

- Hvis du har et hus fra 1970'erne eller 80'erne vil du typisk forbedre dit energimærke med to karakterer ved at udskifte oliefyret med en luft-til-vand varmepumpe, siger Carsten Vejborg, der kalder det for "fremtidens varmkilde" for familier uden adgang til fjernvarme.

Det gør alt i alt udskiftningen af oliefyret til et godt 'salgsfif', mener han og Home.

- Normalt anbefaler vi ikke store renoveringer op til et boligsalg, fordi det ikke er sikkert, man får alle pengene hjem. Men her fjerner investeringen en træls ting for mange købere, nemlig oliefyret, huset bliver langt billigere at varme op, og det kan bryste sig af et bedre energimærke. Det er tre klare plusser i et kommende hussalg, siger boligmarkedsanalytiker i Home Henrik Hauthorn Jensen og tilføjer:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der er købere, som fravælger huset allerede hjemme foran skærmen blot ud fra et dårligt energimærke. Det får aldrig en reel chance på en fremvisning.

Det allersjoveste er selvfølgelig at skifte energikilden, så man som ejer selv får fornøjelse af investeringen, fremhæver Home.