Abonnementsartikel

Knasthuller, åbne revner, uensartede overflader og rustne metalstykker er normalt sikre garantier for reklamationer og utilfredse kunder, når der handles med nye trægulve.

Men det gælder ikke for et nyt egetræsgulv fra Arbony. Her er det stik modsat. Gulvet hedder Old Factory og adskiller sig ved at have netop denne række af grove "fejl og mangler" som helt nye stilskabende kvaliteter.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Som navnet antyder, så er Old Factory inspireret af de slidte og medtagne trægulve i gamle fabriksværksteder. Dette karakteristiske look overfører Arbony nu til boligen i en meget autentisk form, og de nye gulve giver rummet en helt speciel stil og atmosfære.

Individul efterbehandling

Old Factory er fremstillet af udvalgt nordfransk egetræ, der er kendetegnet ved at have et højt tannin-indhold og smukke åretegninger. Træerne vokser i et smalt klimabælte i regionerne Alsace og Lorraine samt et mindre område syd for Paris. Hver enkelt planke får en individuel manuel efterbehandling, der tager omkring 10 dage og bevirker, at træet visuelt ældes med cirka 200 år.

Behandlingen bygger på viden om træets naturlige ældning og en selvudviklet metode, hvor tanninerne aktiveres, og træet oxyderes på en måde, så ældningsprocessen fremskyndes. Disse ændringer giver træet det meget gamle udseende og skaber de eftertragtede huller og revner samt den meget uensartede overflade. Der anvendes ingen farvepigmenterede olier eller kunstige syntetiske stoffer. De nye forskellige farvenuancer er helt naturlige og stammer fra variationerne i tannin-indholdet.

Også uden metal

Old Factory kan leveres som komplette gulvløsninger i forskellige grå, brune eller røgede farvenuancer efter ønske. Som standard er der monteret forskellige former for små rustne metalplader nede i gulvets overflade, og flere af dem er placeret over åbne revner, så de ser ud som datidens reparationer. Disse metalplader kan dog fravælges efter ønske.

Arbony ligger i den belgiske by Flemalle og er et stort snedkeri, der har specialiseret sig i fremstilling af egetræsgulve med et gammelt look. I Danmark er det Københavns Listefabrik i Søborg, der har agenturet på alle gulvene fra Arbony. Københavns Listefabrik er blandt andet berømt for at være optaget i Guinness Rekordbog for verdens største udvalg af trælister.