Abonnementsartikel

Det er mørkt, når man står op, og mørkt når man kommer hjem. Det er altså ikke så sært, at det er svært at få smidt slumretæppet og komme op af sofaen.

Men de korte dage har faktisk en indbygget fordel, når det kommer til oplevelser i naturen. Der er nemlig mange dyr, som er ekstra aktive omkring solopgang og solnedgang.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Hvis man er B-menneske, eller bare nyder at sove længe i juleferien, kan man glæde sig over at kunne nyde solopgangen uden at skulle stå op, før en hvis herre får sko på. Rådyr, dådyr og harer er alle aktive i skumringstimen, og er der tilmed faldet lidt nysne, kan man gå på sporjagt i sneen. Det er så sjovt at se, hvordan der faktisk går nogle "motorveje" gennem terrænet, som alle dyr bruger, siger Marie Roland, naturvejleder i Naturstyrelsen.

I statens skove, som du kan kende på de røde pæle med kongekronen, er der fri adgang. Her kan man netop benytte sig af muligheden for at gå uden for de menneskeskabte stier og slå over på dyrenes stier gennem terrænet.

Træn dit nattesyn

Når man er derude, skal man huske at kigge op. Vinterens nøgne træer gør det meget nemmere at få øje på alle de fugle, der overvintrer herhjemme.

- I vintermånederne nyder jeg at se, når store flokke af kragefugle går til ro på deres fælles overnatningspladser. Det er meget svært at se på andre tider af året, hvor der er blade på træerne, men fascinerende på denne tid på året, hvor mange andre fugle er trukket sydpå. Nogle gange har kragefuglene benyttet de samme overnatningstræer i mange generationer. Det er store gamle træer, fx høje bøgetræer i gammel skov eller åbent land, som fuglene foretrækker, siger Marie Roland.

Der er åbent 24-7 i statens naturområder, så man kan også liste rundt, når fuglene går til ro. Dog skal man undgå at lyse med lommelygte op i træerne. Det får alle fugle på vingerne, og de bliver forstyrret unødigt. Man kan i stedet opøve sit nattesyn, der bliver stærkere, jo længere tid man tilbringer i mørket.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Sådan en tusmørketur er faktisk slet ikke så uhyggelig. Jeg synes, det er juleagtigt at gå i mørket, og det kan endda nås inden aftensmad, for solen går jo allerede ned ved 15.45-tiden. Så det er bare med at pakke sig varmt ind og komme afsted.