Abonnementsartikel

Årets slagsmål blandt de meste læste i Fritidsmarkedets artikler stod - måske ikke overraskende - mellem dyr og maskiner. Og sejren gik i år til maskinerne.

Nærmere betegnet, så var det en gammel Volvo, der løb med titlen "Mest læste artikel i Fritidsmarkedet 2019". Det skete dog i tæt nærkamp med en sjælden Bukh Herkules veterantraktor, som på auktion gik til langt over vurderingen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den populære Volvotraktor tilhører Keld W. Jensen, Nibe, som er indehaver af verdens vildeste Volvosamling - og den vildeste blandt Keld Jensens store samling af veterantraktorer er en Volvo BM 2454 fra 1978.

Traktoren er den dag i dag lige så flot, som var den just rullet af samlebåndet i Eksilstuna. Modellen lukkede en æra i Volvo BM-seriens historie, og Keld Jensen ved med sikkerhed, at der kun eksisterer dette ene eksemplar i hele verden.

Holdt hemmelig i 25 år

- Traktoren er nemlig en prototype. Den nåede aldrig at blive helt færdigudviklet, inden finske Valmet købte Volvo ud af det daværende traktorsamarbejde, fortalte Keld Jensen.

At traktoren overhovedet eksisterer i dag skyldes Volvos udviklingschef. Han fik lov til at redde prototypen med sig hjem til sin bopæl mod at love Volvo, at han holdt det som en hemmelighed i de kommende 25 år.

Da perioden var ved at udløbe, fik Keld Jensen nys om modellen ved et rent tilfælde, da han var på rejse i Sverige.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- En maskinhandler, som jeg talte med, kunne godt høre, at jeg var vældig Volvo-interesseret, så han gav mig et praj om, at der var blevet spottet en mærkelig Volvo-traktor.

Dette vakte naturligvis Keld Jensens nysgerrighed, og maskinhandleren lovede at undersøge sagen. Tilbage i Danmark ventede Keld Jensen spændt på at høre nyt fra Sverige.

Hjertet stod stille

- Jeg tror mit hjerte stod stille i flere dage. Jeg fik så nummeret, ringede, og fik lov at komme på besøg. Det er værd at bemærke, at på dette tidspunkt var traktorens eksistens stadig en velbevaret hemmelighed. Ingen vidste, at den fandtes - heller ingen svenskere.

Traktoren kom herefter i Keld Jensens lykkelige ejerskab, og efter cirka 2500 mandetimer kunne den udsmykke hans enorme samling på gården i Nibe .

Traktorsamlingen i Nibe har en helt unik karakter og er kendt langt uden for Danmarks grænser. Den omfatter nemlig verdens eneste komplette samling af Volvo BM'ere og indeholder ligeledes verdens eneste komplette samling af svenske militærtraktorer.