Abonnementsartikel

Om dagen gemmer de sig i mørke huler og sprækker og en del af dem sover med hovedet nedad. Når natten falder på, vågner de op til dåd og jager insekter. Hver tredje pattedyreart i den danske natur er en flagermus, og nu får det lyssky rovdyr, der også er Danmarks eneste flyvende pattedyr, sit eget formidlingscenter på Bornholm.

- Flagermus lever et hemmelighedsfuldt liv i mørket og måske derfor, er danskernes kendskab til deres liv begrænset. Flagermus er blandt de få dyrearter, der lever af nataktive insekter, som eksempelvis myg og natsværmere. Flagermus indgår som et vigtigt led i skovens natur som rovdyr og som føde for andre rovdyr som eksempelvis ugler. Med et formidlingscenter på Bornholm vil Naturstyrelsen udbrede kendskabet til flagermusen til glæde for skoleelever, spejdertrupper, naturinteresserede turister og bornholmere, siger Søren Friese, skovrider i Naturstyrelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ikke tilfældigt

Formidlingscentrets placering på klippeøen er ikke helt tilfældig. Bornholm har den højeste diversitet af flagermusarter i Danmark og en hel unik sammensætning af de forskellige arter. Bornholm er således Danmarks hotspot for flagermus - her findes hele 15 ud af de 17 danske flagermusearter, blandt andet landets mest sjældne art, Bechsteins flagermuse, der lever og yngler på øen, som det eneste registrerede sted i Danmark.

Formidlingscentret kommer til at have til huse i en gammel forfalden, stråtækt bygning i Rø Plantage - også kaldet Borgedalslængen - hvor en koloni af langøret flagermus har slået sig ned på loftet. For at redde koloniens levested renoveres dele af bygningen, mens andre dele skal rives ned. For at forstyrre flagermuskolonien mindst muligt, tilpasses nedrivning og istandsættelse til flagermusenes årscyklus.

Formidlingscenteret indrettes i bygningens underetage og vil rumme en udstilling om flagermusenes liv, og det vil blive muligt at følge med i livet på loftet via infrarødt kamera.

Langt fra byerne

- Rø Plantage er et godt sted at opleve flagermus. Skoven ligger langt fra større byer, så man kan opleve mørke nætter uden lysforurening - en efterhånden sjælden oplevelse i Danmark. Skoven er desuden frit teltningsområde, så der er mulighed for at kombinere en flagermustur med en nat under åben himmel, hvor man kan være opleve de spændende dyr, siger Søren Friese.

Det er 15. Juni Fonden, der har bevilliget penge til det nye formidlingscenter om flagermus på Bornholm, mens Naturstyrelsen finansierer udvendig istandsættelse af den gamle bygning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Formidlingscenteret vil være ubemandet og have åbent hele året og indvies efter planen i slutningen af 2020.