Abonnementsartikel

HELSINGØR: Skovstierne er, som de er flest for tiden. Bløde, ujævne og garant for en tur i vaskehallen efterfølgende. Lidt uden for Helsingør er statsskoven Danstrup-Krogenberg Hegn ingen undtagelse. Efter nogle hundrede meter inde ad de opkørte veje, finder man Kenneth Bjerregaard. Skoventreprenøren fra Mikado Forestry holder til lidt uden for Horsens, men opgaver for Naturstyrelsen betyder, at han ofte er på arbejde i de sjællandske statsskove.

I Danstrup-Krogenberg Hegn er han i gang med en opgave, han løser lidt atypisk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Den her skovning er normalt en håndskovningsopgave, som jeg klarer med maskine, fortæller Kenneth Bjerregaard.

Flere kræfter

Det har krævet en del modifikationer på Kenneth Bjerregaards skovningsmaskine, så den kan klare opgaven i den nordsjællandske bøgeskov.

- Jeg kører med en John Deere 1270'er med otte hjul, som egentlig er en tyndings- og afdriftsmaskine. Jeg har bygget maskinen om. Den originale kran er pillet af og monteret en ny. Mange kender nok Loglift, som i dag hedder Mesera. Min kran er en Mesera 280, som vi for mange år siden byggede på en anden maskine med stor succes, siger Kenneth Bjerregaard.

rich-media-3
En stærkere kran og store fældehoved giver gode betingelser med de tunge bøgetræer.

Ifølge skoventreprenøren, er kranen er stabil, har en god geometri og den er meget holdbar.

- Jeg var ikke så bange for at sætte den på maskinen. Det handlede bare om at få tingene til at passe sammen, fortæller han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Går ikke ned på olie

I forlængelse af kranen har Kenneth Bjerregaard også monteret et større fældehoved.

- Det er tohjulsdrevet, hvor man i dag normalt ser firehjulsdrevne. Det er rigtig godt til at håndtere løvtræ med sine store valser og knive. Fældehovedet har høj trækkræft til at hive de rigtig store løvtræer igennem, som kan være mellem fire og seks kubikmeter store, siger han.

rich-media-5
Fældehovedets grove elementer er ideelle til løvtræer.

Hele ombygningen har krævet øget kapacitet på hydraulikken. Skoventreprenøren har derfor selv skiftet pumper og slanger ud, så kran og fældehoved får den krævede mængde olie.

Træder varsomt

- Hjulene er 800 millimeter, hvor jeg har sat 1000 millimeter bånd på. Det giver en stor bæreflade, som giver et ganske lavt marktryk. Den "træder" mindre hårdt i skovbunden, end når et menneske går rundt herinde, siger Kenneth Bjerregaard.

rich-media-6
Opgaven i den nordsjællandske statsskov er normalt en håndskovningsopgave.

Et lavt marktryk er nødvendigt, så træernes rødder ikke bliver skadet, eller får svære levevilkår med hårdt komprimeret jord omkring dem. Båndene har også en anden fordel.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Sådan nogle metalbånd vejer en del, og det giver stabilitet til maskinen. Jeg har stor kraft i kranen, og det er store træer på fem til 10 ton, så der skal noget vægt til at holde dem, når jeg fælder dem. Både i forhold til sikkerheden, men også bare for at arbejde ordentlig med dem, siger Kenneth Bjerregaard.

rich-media-8
Kenneth Bjerregaard holder til ved Horsens, men opgaver for Naturstyrelsen sender ham rundt i hele landet.

De mange ændringer på 1270'eren har skoventreprenøren primært selv stået for.

- Jeg har haft en smed med til de grove ting på drejebænken og med svejsning, men hvordan det hele skal opbygges og udskiftning af slanger og den slags, står jeg selv for, fortæller han.

rich-media-9
1000 millimeter metalbånd sænker marktrykket, så trærødderne ikke tager skade.
rich-media-10
Metalbåndene giver også tyngde, som stabiliserer maskinen yderligere.