Abonnementsartikel

Gennem tiden har der været forsket en del gange i spørgsmålet: Hvorfor har zebraen striber? Det har givet forskellige resultater; blandt andet konstaterede engelske forskere i en rapport sidste år, at zebraernes striber havde til formål at holde hestebremser og andre insekter væk. En anden tolkning har været, at striberne gjorde zebraerne i stand til at kende forskel på hinanden.

Nu er den engelske forsker Alison Cobb og hendes mand, zoolog dr. Stephen Cobb nået frem til et helt andet resultat. Nemlig, at striberne fungerer som varmeregulatorer. Det skriver ScienceDaily.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er det anerkendte engelske magasin the Journal of Natural History, der udgives af British Natural History Museum, som har offentliggjort de to forskeres resultater. Studiet har taget tre år og fandt sted i Kenya, hvor forskerne studerede to zebraer samt et zebra-skind, der var draperet over et stativ.

"Lige siden jeg som barn læste bogen "Hvordan leoparden fik sine pletter", har jeg undret mig over, hvorfor zebraen har striber. Og i alle de år, jeg boede i Afrika, lagde jeg mærke til, at zebraerne kunne gå og græsse i timevis i bagende varme, og jeg tænkte, at det måske havde noget med striberne at gøre", fortæller Alison Cobb til ScienceDaily.

Resultaterne viser, at zebraernes striber fungerer som en slags varmeregulatorer, hvor de sorte striber er betydeligt varmere end de hvide. Zebraen regulerer ifølge forskningsrapporten varmen i den sorte stribe ved at rejse de sorte hår og via et protein ved navn "latherin", som heste også har, kan dyret hurtigere komme af med varmen i form af sved.

Det er i øvrigt første gang, at man har observeret, at zebraen er i stand til at rejse hårene i de sorte striber. I samme rapport konkluderer forskerne også, at de sorte striber samtidigt tilsyneladende også er med til at holde insekter væk.

"Løsningen med stribernes varmeregulering er mere fantastisk, kompleks og vidunderlig, end jeg havde drømt om", siger Alison Cobb, der nu er fyldt 84 år og mener, at det må være op til andre at føre forskningen videre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Et kort sammendrag af forskernes rapport kan læses her