Abonnementsartikel

Mandariner fra Tyrkiet, små appelsiner fra Marokko eller en plante fra Thailand kan være et hyggeligt minde at tage med hjem fra familieferien. Fremover er der strammere regler for, hvad du kan tage med hjem i kufferten uden et bevis på, at planter, frugt og grønt er sundt og raskt.

Den 14. december 2019 indførte EU nye importregler, der betyder, at frø, planter, frugter og grøntsager skal ledsages af et såkaldt plantesundhedscertifikat, hvis de skal tages lovligt med hjem fra lande udenfor EU. Den danske lov, som forvandler EU's planteforordning til en national lov, er i dag blevet vedtaget i Folketinget.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Man tænker måske ikke over, at skadedyr og plantesygdomme kan følge med som blinde passagerer i noget så almindeligt som mandariner, appelsiner og planter. Men det kan få uheldige konsekvenser for både den danske natur og afgrøder og for hele den professionelle danske planteproduktion. De nye regler sikrer, at alle planter og planteprodukter fremover har været igennem et sundhedstjek i eksportlandet, før private og virksomheder kan tage dem med ind i EU, siger enhedschef i Landbrugsstyrelsen Kristine Riskær.

Passer til en mobil verden?

Med de nye regler bliver hele plantesundhedsområdet opdateret, så lovgivningen passer bedre til en mobil verden, hvor man rejser mere og længere væk. Formålet er at beskytte Danmark og EU mod skadedyr og plantesygdomme fra tredjelande.

Fremover skal alle frugter, grøntsager, snitblomster, planter og andre levende plantedele have et såkaldt plantesundhedscertifikat, før de kan komme ind i EU. Et plantesundhedscertifikat er en slags vaccinationskort, som garanterer, at planterne har været undersøgt af plantesundhedsmyndigheder, og derfor er risikoen væsentligt nedsat for at bringe syge planter ind i Danmark. For selvom en plante eller et frø kan se harmløst ud, kan der være skadelig virus og svampe samt insekter på planterne, som ikke umiddelbart kan ses med det blotte øje - lidt ligesom en influenza, der først bryder ud efter hjemkomst.

- Generelt råder vi borgerne til, at de ikke tager frø, planter og planteprodukter med hjem fra ferierejser. Hvis du alligevel finder en plante eller en frugt, som du bare må have med hjem, skal du sikre dig, at du får et plantesundhedscertifikat fra de lokale myndigheder i landet inden udrejse, siger Kristine Riskær.

Loven træder i kraft den 1. februar 2020.