Abonnementsartikel

Fjernvarmekunderne i Sorø kan nu se frem til markant billigere varmeregning, og haveejerne på Sydsjælland kan glæde sig over, at deres haveaffald fremover gør nytte og bliver til miljøvenlig fjernvarme og strøm.

Det er konsekvensen af den aftale Dall Energy fra Hørsholm og Sorø Fjernvarme har indgået om et nyt kraftvarmeværk, som først og fremmest kommer til at fyre med lokalt have- og parkaffald.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi glæder os over at kunne bruge lokale energiressourcer. Det betyder reelt set, at når vores borgere afleverer grønt affald på genbrugspladsen, så får de det tilbage som varme i radiatoren. Sådan kan vi levere klimavenlig CO2-neutral varme, siger energichef Ole Andersen fra AffaldPlus, der tilføjer, at det lokale CO2-neutrale haveaffald tidligere var et affaldsprodukt.

Mens fjernvarmekunder landet over er varslet store prisstigninger, kan Sorø-borgerne lune sig ved en prisbesparelse på 3.748 kroner per husstand per år for et standardfamiliehus på 130 kvadratmeter i forhold til det nuværende værk, som fyrer med naturgas. En besparelse på knapt 23 procent.

Klimaet vinder

Det nuværende naturgasfyrede værk udleder cirka 11.250 tons CO2 ud om året. Det kommende kraftvarmeværk er CO2 neutralt. Leverandøren er fundet gennem et EU-udbud, som Dall Energy vandt efter at være kommet bedst ud på en række parametre.

- Vi har erfaring med haveaffald som energikilde fra værker i Bogense og Sønderborg, men det er første gang, at vi skal etablere et kraftvarmeværk, hvor anlægget har på lokalt haveparkaffald som primær energikilde, siger Jens Dall, der er administrerende direktør og grundlægger af Dall Energy.

Dall Energy har i de senere år har vundet en række priser inden for biomasseteknologi, og virksomheden har selv udviklet den multibrændselsovn, som omsætter haveaffaldet til varme og el.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Havepark-affaldet stammer fra 11 lokale haveaffaldspladser, der samler haveaffald fra op til 300.000 borgere.