Abonnementsartikel

Alligevel er der et par ting, vi gerne vil gøre opmærksomme på. I samarbejde med Agria Dyreforsikring bringer vi her tips til hesten i februar.

Har du en hoppe, som skal bedækkes?

For at få gang i en stabil og tydelig brunst, bør hoppen være ude i dagslys så meget som muligt. Det kan også være en god idé at forlænge døgnet ved at tænde lys i stalden nogle timer efter mørkets frembrud.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lyset påvirker den del af hormonsystemet, som regulerer brunstcyklussen. Den første brunst i det tidlige forår er et godt tidspunkt at tage en bakteriologisk prøve fra livmoderen. Tal med din dyrlæge!

Aflusning

Heste i flok, som ikke trænes eller bliver vasket og striglet regelmæssigt, får let parasitter. Som regel handler det om lus, der ses som gråhvide pletter i pelsen. Der findes effektive midler til bekæmpelse af lus. Tal med dyrlægen.

Løsdrift om vinteren

Det bliver mere og mere almindeligt at holde ungheste i løsdrift. Der er mange fordele ved denne løsning, men det kræver stadig en del vedligeholdelse. Når mange heste er samlet på begrænset plads, må man være ekstra omhyggelig med at undersøge for parasitter, og hver dag skal hver eneste hest undersøges grundigt for ændringer i udseende, huld og adfærd.

Nogle heste kommer til at spise for lidt, andre for meget, nogle bliver mobbet lidt eller bliver hele flokkens syndebuk. Det er ikke alle heste, der egner sig til at gå i løsdrift.

Vinterfolden

Sørg for, at folden ikke er dækket af ispartier, hvor heste uden Mordax kan glide og komme til skade. Det er især farligt, hvis isen er dækket af sne. Fjern sneen, salt og læg om nødvendigt et lag sand.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tænk også på, at snevolde langs hegnet kan nedsætte de elektriske trådes funktion. Husk endelig, at hestene skal have adgang til vand, som ikke fryser. Det er en god idé at lave flere fodringspladser. Det får hestene til at bevæge sig mere, og folden bliver ikke lige så optrådt, som den kan blive, når al fodring foregår det samme sted.

Sneklumper

Når det ikke fryser så meget, kan sneen klumpe og sætte sig fast under hovene. Problemet er som regel værst, når man skridter. I trav vil klumperne i regelen falde af, når hoven rammer jorden. I nogle tilfælde kan det (for kortere perioder) hjælpe at smøre hovfedt på hovens underside.

Man kan også sko med specielle snesåler, der kan mindske problemet. Det er vigtigt at afpasse hastigheden efter underlaget, og et andet godt råd er at have en træ- eller gummikølle hængende ved stalddøren. Den kan du bruge til at banke is og sneklumper af med, sådan at hesten ikke glider på staldgulvet.

Artiklen er bragt i samarbejde med Agria Dyreforsikring.