Abonnementsartikel

Gasfyret fylder ofte ikke meget i vores bevidsthed, men faktisk er det vigtigt at give det lidt opmærksomhed med jævne mellemrum. Dels, fordi der er penge at hente på varmeregningen, og fordi vedligeholdelse af fyret er med til at mindske risikoen for pludselige nedbrud og dyre reparationer.

- Hvis dit gasfyr skal udnytte energien optimalt, så har det stor betydning, at fyret bliver renset og indstillet korrekt af en servicemontør, siger Michael Westergaard, Product & Quality Specialist hos Gastech-Energi:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi servicerer og vedligeholder hvert år over 33.000 gasfyr i hele Danmark. Og vi kan se, at et korrekt indstillet fyr bruger mindre energi og giver den bedst mulige fyringsøkonomi?.

Korrekt indstilling

Når gasfyret efterses og justeres jævnligt, bruger du så lidt strøm og energi, som muligt. For at overholde lovkrav, bevare garantien og sikre billigst varme, kan det være en god idé at have en fast aftale om eftersyn af dit gasfyr, en såkaldt serviceaftale, hos en virksomhed. Så slipper du for selv at holde styr på, hvornår gasfyret skal efterses. En serviceaftale har typisk den fordel, at du kan tilkalde en tekniker gratis, hvis uheldet er ude, og du står uden varme på en kold vinterdag. Nogle tilbyder endda denne service på alle ugens dage, uanset om det er weekend eller helligdag.

Spar 10 procent

Et gasfyr har to termostater. En til varmt brugsvand, og en anden er til gulvarme, radiatorer med mere. Jo lavere termostaterne står, desto mindre naturgas bruger du. Du kan derfor med fordel skrue lidt ned for termostaterne og i stedet op for radiatorerne for at tilpasse varmen. Så sparer du op til 10 procent på energiforbruget. For at undgå bakteriedannelse i varmtvandsbeholderen bør det varme brugsvand dog altid holdes over 55 grader.

Har du et gasfyr, er det lovpligtigt at få det efterset efter fabrikantens anvisninger. Hvor ofte fyret skal efterses og serviceres afhænger af fyrets fabrikat, størrelse og type. Men ofte er det hvert 2. år. Hvis du er i tvivl, kan du kontakte producenten eller tjekke manualen.