Nogle gange kan noget ondt føre til noget godt. Det gælder i hvert tilfælde for de heste, der finder vej til Nyt Hesteliv på Fyn. Her møder heste, der har været udsat for misrøgt, masser af kærlighed og omsorg, og for langt de flestes vedkommende får de et nyt, sundt og godt hesteliv.
Bag foreningen og hesteværnsorganisationen Nyt Hesteliv står Janne Junker. Og det er ikke et tilfælde, at hun i dag har viet sit liv til at hjælpe heste.
- Fra jeg var helt lille pige, har jeg været bidt af heste. Og når jeg har haft hest, så har jeg haft den for livet. Jeg har haft to lange, lange forløb med heste. Den ene i 20 år og den anden i 22 år. De var begge fantastiske heste, fortæller Janne Junker, mens en flok blandede heste, ponyer og æsler ? samt et enkelt muldyr ? kigger interesseret til.
Startede i Netto
Janne Junkers nye hesteliv startede tilbage i 2004, hvor hun stod i kø ved kassen i Netto. Et af formiddagsbladene havde en forsidehistorie om misrøgt af heste, og pludselig faldt alt på plads.
- Den historie satte det hele i gang. Jeg stod fuldstændigt frosset der i køen og tænkte: "Hold da op, jeg skal simpelthen hjem og i gang med at redde heste og ponyer", siger Janne Junker, der kort tid forinden havde forladt sit job i marketingbranchen.
Der var ikke langt fra tanke til handling. Janne Junker ledte efter en hesteejendom, og i 2005 fandt hun den i Blommenslyst, der ligger tæt ved Odense på Fyn. Og kort tid efter ankom de første heste.
- Det er et kæmpe arbejde at tage imod en forarmet hest, men det er også en fantastisk proces. Vi kæmper for vores dyr, og vi kæmper sammen med dem. Det kan godt tage nogle måneder, før hesten kommer om på den anden side, men jeg tror ikke, at vi nogensinde har opgivet en hest, siger Janne Junker og vedgår, at det kan være et svært arbejde.
- Det er altid hårdt at modtage de stakkels dyr, men man lærer at klæde sig på, så man kan håndtere al den elendighed, fortæller hun.
Nyt hesteparadis
Siden er det gået stærkt, og tidligere på året flyttede Janne Junker alle hestene til en ny ejendom, så Nyt Hesteliv i dag har adresse i Morud på Fyn, hvor Janne og de ansatte er i gang med at indrette omkring 20,5 hektar jord til et nyt hesteparadis.
- Lige nu har vi omkring 85 heste her på stedet, og 80 procent af dem kommer fra dyreværnssager. Vi har vores egen hesteværnsorganisation med omkring 20 - 30 livreddere, som vi kalder dem, over hele landet, og de hjælper med at undersøge hestene, når vi får henvendelser. Det kan være fra politiet eller andre dyreværnsorganisationer, siger Janne Junker og tilføjer, at organisationen også hjælper private, når det er muligt.
- Private skal dog betale for at aflevere hesten, men det kan vi kun gøre, når vi har plads. Der er venteliste, og det er der fordi, vi aldrig slipper ejerskabet på hestene. Vi sælger dem ikke.
Private plejefamilier
Udover selv at tage sig af de mange heste, arbejder Nyt Hesteliv også med at finde plejefamilier til stedets beboere. Antallet af heste, der finder en ny plejefamilie, ligger på omkring 10 om året, og det skyldes, at Nyt Hesteliv er meget kritiske.
- Vi er ikke et udskiftningssted, hvor hestene ryger ind og ud. Vi er meget kritiske, så derfor har vi hestene i meget lang tid. Vi elsker vores heste, så før de kommer ud, skal vi være sikre på, at de får et godt liv, fastslår Janne Junker, der hellere vil beholde hestene end at gå på kompromis med hensynet til dyrene.
- Hvis ikke vi finder den rigtige plejefamilie, så kan hestene være her til evig tid, og det er der mange, der er. Vi har mange, der har været her i både 10 og 11 år, og det er fordi, vi aldrig har fundet det rigtige match til lige den hest.
Interesserede kan besøge stedet ved at booke en rundvisning og høre mere om Nyt Hesteliv og alle beboernes historie.