Nu kan man så småt begynde at se de første forårstegn. Snart er foldene fyldt med langbenede, nysgerrige føl, og vinterens bekymringer er glemt. Foråret er en skøn tid for alle hesteejere!
De fleste folinger, der får en trist ende, kunne i stedet være endt lykkeligt, hvis blot hoppen ikke havde måttet fole alene. Den mest almindelige dødsårsag blandt føl i forbindelse med foling er nemlig, at de bliver kvalt i fosterhinden. Tal på forhånd med dyrlægen og forbered eventuelt et overvågningssystem samt en liste over, hvem du skal kontakte. Læs også grundigt om foling i god tid, før det er aktuelt.
Amme til føllet
Desværre dør en del hopper årligt i forbindelse med foling. For at kunne redde føllet, er man nødt til hurtigst muligt at skaffe noget råmælk, der giver føllet den grundlæggende beskyttelse mod infektion. Hvis en hoppe har overskud af mælk, bør man malke ud og gemme mælken (råmælk kan holde 11 mdr. i fryseren). Sørg også hurtigst muligt for at finde en amme til føllet.
En hoppe, der har mistet sit eget føl, producerer mælk og kan være til stor hjælp både i forhold til ernæring og socialisering. Gå ind på Hestens Værns hjemmeside, hvor der både gives gode råd om ammehopper og henvises til to hestehospitaler, samt til hjemmesiden ammehopper.dk.
Transport af hest er risikabelt
Allerede tidligt på foråret møder man mange hestetransporter på vejene - på vej til konkurrencer, til hingstestation eller lastet med ungheste på vej til nye hjem. Mange risici ved transport af hest kan forholdsvis nemt forebygges. Brug altid transportgamacher til hestens ben, eller bandager med tykke bandageunderlag. Bandagen skal dække kronrand og baller. På bagbenene skal beskyttelsen dække et godt stykke over hasen. Enkelte heste gnider haleroden op ad bagsmækken/endevæggen. Det løser man med en god halebeskytter eller bandage.
Læsning af hesten
Læsning bør trænes i et roligt og stressfrit miljø - det er nemlig ofte stress og hastværk, der udgør et problem. Åben en evt. fordør, sådan at der kommer lys ind i traileren. Fjern skillevæggen, sådan at traileren virker stor og åben.
Stil dig ikke foran hesten, når den går ind, og led den i træktov, ikke i selve grimen. Sørg for, at hesten bindes så tilpas stramt, at den ikke kan vende sig eller vikle sig ind i tovet. Nogle heste har brug for god plads i traileren for at holde balancen. Det kan betyde, at hesten skal transporteres alene.
Hold traileren ved lige
Det er en god idé at tjekke traileren regelmæssigt ud over de obligatoriske servicetjek. Meget kan ske mellem kontrollerne, da trailere udsættes for stort slid. Tjek først og fremmest bundpladen. Ethvert tegn på rust eller råd indebærer en risiko, og hvert år sker der flere ulykker, hvor heste træder igennem gulvet på hestetransporter.
Sørg for, at bremserne fungerer, sådan at det ikke rykker ved nedbremsning. Blinklys og bremselys bør også afprøves. Det er også vigtigt at kontrollere sikkerhedswire, slidbane, lufttryk og reservehjul, eventuelt med hjælp fra et værksted.
Denne artikel er bragt i samarbejde med Agria Dyreforsikring.