Abonnementsartikel

Heste, der går i løsdrift, skal have mulighed for at opholde sig i læ og tørvejr. Det er indlysende, og sådan er reglerne. Når det er sagt, så er der mange muligheder for at lave eller købe enkle læskure og hytter. Eller man kan gå hele vejen og investere i en håndbygget hytte til hestene, lavet i naturtræ og tilpasset ens egen - og hestenes - ønsker.

Det er, hvad Mads Madsen fra firmaet NH Pavilloner producerer, og de speciallavede hytter er meget populære i disse tider.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Vi bygger meget med naturmaterialer, og vi bygger på den rustikke måde med motorsave og boremaskiner. Vores koncept er at bygge det, som kunderne gerne vil have, fortæller Mads Madsen, der overtog virksomheden NH Pavilloner for tre år siden.

I virkeligheden startede den populære hestehytte som en bålhytte. Det var stifteren af virksomheden, Niels Hansen, som i 1999 byggede den hjemme i haven, men den rustikke hytte fik hurtigt ben at gå på, og inden længe var den blevet til specialiserede løsdrift-hytter til heste.

Fælder selv træet

En typisk hytte er på 30 til 36 kvadratmeter, ottekantet og uden bund. Men hytterne kan blive meget større.

- Lige nu skal vi til at lave en 100 kvadratmeter stor løsdrift-hytte, og vi har lige lavet en 100 kvadratmeter stor stald med fast bund og bokse et sted på Sjælland. Vi bygger over hele landet, siger Mads Madsen, der oprindeligt er uddannet gartneritekniker.

Mads Madsen tager selv i skoven og fælderne træerne, så de passer i størrelse til bestillingen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi bygger på stedet hos kunden. Efter vi har fældet træet, barker dem af i hånden. Så bliver brædderne savet op på savværk, men altid på bestilling, så det er helt frisk. Derefter bliver træet leveret i rålængder hos kunden, og så bygger vi derfra.

Kølige og fluefri

Hytterne bygges uden fundament, men alt træ, der går i jorden, bliver brændt med tagpap for at modvirke råd. Konstruktionen bygges op med stammer, og siderne og tag beklædes med 32 millimeter tykke Kalmar-brædder. Det hele er lavet i lærketræ.

Endelig kommer der jord ovenpå taget, hvorpå der sås græs. Og der er en mening med både jord og græs.

- Hytterne er fuldstændigt lystætte, hvilket betyder, at der ikke er fluer, og jorden på taget gør, at de er kølige om sommeren, siger Mads Madsen.

Og endelig har den runde form på hytten en glimrende fordel. Det betyder nemlig, at de svagere heste ikke kan blive mast op i et hjørne, men altid har en mulighed for at komme væk.