Abonnementsartikel

OPDATERING: Læs miljøstyrelsens seneste kommentar om hjemmelavet håndsprit her.

I kølvandet på coronavirus har danskerne taget myndighedernes opfordring om god håndhygiejne til sig i sådan en grad, at mange apoteker, supermarkeder og Matas-butikker melder udsolgt af håndsprit.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men selv om hylderne er tomme i dine lokale butikker, behøver du ikke at undvære et middel til hånddesinfektion, når du mangler adgang til vand og sæbe. For det er nemt at blande en portion hjemmelavet håndsprit; det kræver kun fire ingredienser, som kan købes på apoteker og i mange dagligvarebutikker.

Opskriften her er baseret på en vejledning fra Verdenssundhedsorganisationen WHO, og håndspritten bør altså være ok at bruge i en snæver vending, om end samtlige ingredienser ikke nødvendigvis er godkendt til hudpleje. Da WHO angiver meget store mængder, har vi skaleret opskriften ned, så den passer bedre til en almindelig husholdning.

Opskrift på 1 liter færdig håndsprit

Det skal du have klar:

En beholder med plads til mere end 1 liter væske

Et målebæger

Artiklen fortsætter efter annoncen

En ske eller rørepind til omrøring af blandingen

Evt. en tragt

Flere mindre beholdere med tætsluttende låg, såsom plastikflasker med spraypumpe, til opbevaring af den færdige håndsprit.

Ingredienser til 1 liter håndsprit

Dette skal du bruge:

833 ml husholdningssprit 96 % (ethanol) - husholdningssprit 93 % fra for eksempel Borup kan eventuelt bruges i stedet

Artiklen fortsætter efter annoncen

42 ml brintoverilte 3 %

15 ml glycerol 98 % (glycerin)

110 ml sterilt destilleret vand - kogt, afkølet postevand kan evt. bruges i stedet

Husholdningssprit virker desinficerende, brintoverilte dræber bakteriesporer og medvirker til at holde håndspritten steril, mens glycerol giver fugt til huden, der ellers ville blive udtørret af spritten i blandingen.

Sådan gør du

Hæld først den afmålte mængde husholdningssprit i den store beholder, og tilsæt så de 42 ml brintoverilte. Brintoverilte er også et blegemiddel, så undgå at få det på huden, dit tøj eller arbejdsunderlaget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dernæst tilsættes de 15 ml glycerol (mængden svarer til cirka en spiseskefuld). Da Glycerol er tyktflydende, kan du opløse resterne i målebægret eller skeen med en smule sterilt vand for at få det hele med i blandingen.

Endelig tilsættes vandet, så der bliver 1 liter væske i alt. Rør blandingen grundigt sammen, inden du fordeler den i de mindre beholdere. Sæt låg på de fyldte beholdere med det samme for at undgå fordampning.

Lad din håndsprit stå urørt i beholderne i 72 timer, da det gør, at der ikke er overlevende bakteriesporer i blandingen.

Når håndspritten er klar til brug, hælder eller sprayer du blot en smule på hænderne, fordeler blandingen grundigt og lader hænderne tørre.

I modsætning til de fleste former for købe-håndsprit, er denne hjemmelavede udgave ikke geleagtig, men flydende i konsistensen. Den virker dog helt lige så effektivt.