Abonnementsartikel

Midten af marts er et glimrende tidspunkt at få frøene i jorden, hvis du gerne vil forspire tomatplanter i vindueskarmen.

Den gængse tommefingerregel er, at man kan begynde at så drivhustomater fra starten af marts, hvorefter der plantes ud i drivhuset fra først til midt i maj. Men du kan uden problemer så dine tomatfrø i løbet af de kommende uger; det betyder bare, at udplantningen også skydes lidt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvis du derimod ønsker at så tomater til at udplantning på friland, er du fint på forkant lige nu. Det gøres sædvanligvis fra midt i marts og frem til første halvdel af april, mens udplantningen bør vente til slutningen af maj eller først i juni.

Sådan gør du:

Fyld færdigblandet såjord i dine potter eller såbakker og læg derefter to til tre tomatfrø med lidt afstand i mellem i hver potte eller celle.

Tryk frøene en smule ned i jorden, drys et tyndt lagt sand ovenpå og brus let over med vand, gerne ved hjælp af en forstøver. Jorden bør ikke være gennemvåd, blot fugtigt.

Stil frøene til spiring i en lun vindueskarm ved omkring 22 til 25 grader og dæk dem med klar plastik med ventilationshuller.

Hold løbende øje med, om der skal vandes. Jorden må ikke tørre ud, men omvendt heller ikke blive for våd, så det er bedst at vande sparsomt og ofte.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tjek også, om der danner sig megen kondens under plastikdækket på trods af ventilationshullerne. I givet fald er det en god idé at "lufte ud" et par gange om dagen ved at fjerne plastikken, for det mindsker risikoen for svampeangreb.

Lad potterne eller bakkerne stå på den lune placering, indtil spirerne er dukket frem. Herefter fjerner du plastikken og flytter dem til en lidt køligere placering med en dagtemperatur på cirka 18-20 grader. Planterne skal have godt med lys, men kan ikke tåle en bagende, direkte sol.

Når de små planter har fået ét eller to sæt rigtige blade, skal de prikles ud i hver sin potte. Og når plantens rodnet efter nogen tid er nået ud til kanten af potten, skal den endnu en gang plantes om i en større potte.

Hold øje med planternes rodnet og pot om igen, før der bliver trængsel under jordoverfladen. Hvor mange ompotninger, der skal til i alt, er der ingen faste regler for. Måske kan du nøjes med to-tre styk afhængigt af, hvor hurtigt planterne vokser og hvordan vejret arter sig i forhold til udplantning.

God fornøjelse.