Abonnementsartikel

På Jette Becks ejendom ved Ho Bugt i Sydvestjylland er der ingen corona-krise. Produktionen kører derudad, smitte-risikoen er ikke-eksisterende, og der er gæster i butikken.

Produktionen varetages af syv heste, der forsyner såvel en gårdbutik som ejendommens ti hektar med værdifuld gødning. Markerne behøver ikke så meget gødning, fordi der kun skal høstes et slæt hø om året, så Jette Beck fik forrige år den ide at oprette en gårdbutik med salg af overskydende hestemøg.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Hun putter gødningen i kraftige, gennemsigtige plastsække og stiller dem ud til vejen under et skilt "Hestemøg sælges". Hver sæk indeholder mellem 10 og 15 kg gødning og sælges for 25 kroner pr. sæk og 50 kroner for tre sække.

- Jeg begyndte i 2018, og det vakte ret hurtigt interesse. Nogle begyndte endda at spørge efter mere, og i 2019 eksploderede salget, fortæller Jette Beck.

Værdifuld gødning

Hun sælger nu alt, hvad der stilles ud til vejen, og i løbet af en sæson løber det op i hundredvis af sække.

- Jeg tror haveejerne har fundet ud af, at denne gødning er guld værd i dobbelt forstand. Dels indeholder den masser af næringsstoffer, dels forbedrer den jordens struktur. For den indeholder jo ikke kun hestepærer, men også strøelse som opsuger de gode sager. Den flydende del - ammoniakken - indkapsles i øvrigt af strøelsen, så det ikke lugter, og det faste møg er rigt på fosfor.

- Når gødningen kommer i jorden, bliver den lettere og mere luftig, fordi strøelsen består af tørv, savsmuld og træspåner, fortæller Jette Beck.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For haveejere er der selvfølgelig ikke noget nyt i at anvende hestemøg. Det kan leveres i 1000 liters big-baller fra visse havecentre, ligesom stutterier og rideskoler tilbyder det. For at hente det på en rideskole kræver det dog, at man møder op med trailer og møggreb.

- I min gårdbutik er der fokus på convenience. Jeg har jo gjort en del af det beskidte arbejde ved at putte det i mindre sække, fortæller Jette Beck.

Hun bor i øvrigt Nationalpark Vadehavet, hvor græsset ikke må sprøjtes. Derfor er høet, som hestene fodres med, at sammenligne med økologisk hø.

Jette Becks gårdbutik kan findes på Facebook-gruppen Alt om hesten, der drives af magasinet Fritidsmarkedet.