Abonnementsartikel

Du behøver hverken oceaner af tid eller særligt grønne fingre for at dyrke planter, som kaster massevis af velsmagende grøntsager af sig i løbet af sæsonen. Her har vi udvalgt seks grøntsager, der ikke bare er taknemmelige at have med at gøre i haven, men også er populære på middagsbordet.

Fælles for dem alle er også, at du kan vælge i mellem forskellige sorter med varierende egenskaber og behov i forhold til såning, vokseplads og pasning. Så udforsk gerne butikshylderne med frø - eller i disse corona-tider hellere onlineforhandlernes udvalg - og følg så anvisningen på de frøposer, du har udset dig.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-2
Salat: Der findes et væld af forskellige sorter og typer af salat, du kan dyrke i køkkenhaven, og mange af dem er tilmed meget dekorative. Foto: Pixabay.

1. Salat

Der findes et hav af sorter og typer af salat at vælge i mellem. Pluksalat kan du for eksempel høste løbende ved blot at plukke de blade, du lige står og skal bruge, hvorefter planten vokser videre og leverer nye blade.

Med hovedsalat høster du til gengæld hele planten, når salathovedet er klar efter cirka 60 til 80 dage. Derfor er det smart at så små portioner frø ad flere omgange med et par ugers mellemrum ? så har du hovedsalat hele sæsonen.

rich-media-3
Det er velfortjent, at rødbeden igen er kommet til ære og værdighed i de danske køkkener, for det er en både nem og velsmagende grøntsag. Foto: Pixabay.

2. Rødbeder

Rødbeder har fået et velfortjent comeback i madlavningen i de senere år, og de er dejligt nemme at dyrke. De foretrækker at stå i en let, ukrudtsfri jord og kan endda dyrkes i større krukker med en god højde, så rodfrugten har plads til at vokse sig stor. Af samme årsag bør frøene sås med pæn afstand i bedet, og det kan være en fordel at tynde lidt ud i de små planter, hvis de alligevel kommer til at stå for tæt.

rich-media-4
Det behøver ikke være arbejdskrævende at dyrke bønner; det handler blot om at finde den rette type. Foto: Pixabay.

3. Bønner

Med bønner er det vigtigt at skelne mellem stangbønner og buskbønner ? i hvert fald, når det handler om, hvor nemme de er at dyrke. Stangbønner skyder hurtigt til vejrs og kræver derfor noget at klatre op ad, såsom et højt, solidt stativ.

Som navnet antyder, er buskbønner er derimod lavere og mere kompakte, så de behøver ikke støtte, ligesom de er lettere at plukke bønnerne fra. Husk, at bønner ikke må spises rå, da de kan indeholder lektiner, som kan give akut forgiftning hos mennesker.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-6
Den traditionelle orange gulerod er et sikkert hit, men det er sjovt også at eksperimentere med andre slags. Foto: Pixabay.

4. Gulerødder

Sprøde, hjemmedyrkede gulerødder er altid et hit blandt både store og små. De er ikke vanskelige at dyrke, men kræver blot en let, porøs jord at vokse i, så rødderne uhindret kan udvikle sig.

Der findes et væld af spændende sorter, som kan være vidt forskellige med hensyn til smag, form og farve, så det er værd at eksperimentere med flere typer udover den traditionelle orange for at få variation i køkkenet.

rich-media-7
Høst endelig bare løs af dine squash, når de er klar, for det får blot planten til at sætte flere nye blomster og dermed squash. Foto: Pixabay.

5. Squash

Squash, courgette eller zucchini; kært barn har mange navne, men der er i bund og grund tale om samme grøntsag (eller rettere bær, hvis det skal være helt botanisk korrekt).

Uanset, hvad man vælger at kalde planten, er den rimelig let at få succes med. Den kræver plads ? cirka én m2 til hver plante ? men til gengæld er et par planter normalt nok til at holde en familie med squash. Og pluk endelig bare løs af de lækre squash, for det får blot planten til at sætte flere nye.

rich-media-8
Radiser er en af de nemmeste grøntsager at have med at gøre, og foruden den klassiske røde og hvide, findes der mange interessante sorter. Foto: Pixabay.

6. Radiser

Radiser er en af de nemmeste og hurtigste afgrøder, man kan give sig i kast med. Typisk går der kun en lille måneds tid fra frøet er kommet i jorden, til man kan sætte tænderne i en knasende sprød radise af egen høst.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvis du ikke bryder dig om en radise, der er kraftig i smagen, kan du gøre den mere mild ved at være gavmild med den løbende vanding af planterne. Du kan også gå på jagt blandt de mange sorter for at finde præcis de radiser, der matcher dine smagsløg.