Abonnementsartikel

Der er en god grund til, at vindruer er populære. De smager godt, og hvis man går skridtet videre, kan de blive til vin, som også smager godt. Så hvorfor ikke plante et par vinstokke i haven?

Og har du plads til mere end et par stykker, så kan de ligefrem være, at du kan hive nogle fine dråber ud af indsatsen. Fritidsmarkedet har besøgt en ekspert på området, nemlig Dennis Pakula, der har til huse i Frørup på Fyn. Udover at hente masser af priser for sine vine, så driver han butikken Butik Vinmark, hvor han sælger alt det, der er brug for, hvis man ønsker at komme i gang med at dyrke vin i baghaven.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kan gøres billigt

I modsætning til, hvad mange tror, så behøver man ikke grave dybt i lommerne for at få adgang til de røde eller grønne herligheder.

- Det er meget lidt, man behøver at investere for at lave noget god vin, siger Dennis Pakula, mens han viser den fynske vinmark frem.

Ifølge vineksperten kan man starte med det allermest nødvendige, og det er: Vinplanter, ende- og mellemstolper samt tråd, og så er man i gang.

- Først skal man finde ud af, hvilken størrelse område i haven, man vil have vin på. Derefter skal man finde ud af, hvilke planter man vil have. Skal det være blå eller grønne druer?

Dennis Pakula anbefaler nybegyndere at starte med grønne druer, fordi de er de nemmeste at have med at gøre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er de grønne druer, man som nybegynder får mest ud af. Sygdommene er slemmere ved de blå druer end ved de grønne druer, forklarer Dennis Pakula og fremhæver, at selv på et dårligt år kan man sagtens få en god hvidvin ud af det.

Må ikke stresse

Det første man gør er at lave et espalier ved hjælp af endestolper, mellemstolper og tråd.

- I en have kan der være fem meter mellem stolperne. Så skal man have noget tråd. Der skal være en bæretråd, hvor man har sine drueopsæt. Tråden sætter man som regel 60 centimeter over jorden. Og så skal man have en plantestolpe ved hver plante, så den ikke bliver stresset. Planten skal stå så stabilt som muligt.

De vinstokke, som Dennis Pakula sælger, er barrodsplanter, så de er klar til at komme i jorden med det samme.

Planterne skal cirka 25-30 centimeter ned i jorden, så der stikker fem centimeter op over jordoverfladen. Herefter skyder planten fra podestedet, og man skal efterfølgende forme vinen, som man vil have den. Ifølge Dennis Pakula, så skal planterne vokse to meter op i højden på espalier.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tip til begynderen

Et godt tip til begynderen er, at man det første år klipper druerne af planten, så den får mulighed for at danne et godt rodnet. Så der skal altså en smule tålmodighed til.

Når man så efterfølgende når frem til at lave vin, kan man starte stille og roligt.

- Hvis man er helt nede i hobbyplan og ikke vil investere ret meget, så kan man bare tage et par støvler på og presse druerne. Herefter skal det hældes gennem et klæde, og så har man en most. Så kan man begynde at arbejde med den.

Groft sagt skal mosen forgære en uges tid.

- Så skal det op i en glasballon - eller en plastikspand - og gære. Til det formål har vi en brygspand, der kan tage 25 liter. Den koster 150 kroner, og der er gærrør og hane til. Gæren koster 30 kroner, og så er man i gang, siger Dennis Pakula.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ovennævnte er den hurtige inspiration til at komme i gang, og vil man vide mere, er man velkommen til at kontakte Dennis Pakula for råd og vejledning via hjemmesiden butikvinmark.dk/

Til sidst er der bare at sige, at en enkelt udvokset vinplante kan give op til fire liter vin.

Skål.