Abonnementsartikel

Ifølge tal fra Danmarks Statistik bor mere end 1 million danskere alene. Størstedelen lever i bedste velgående uden en bofælle, mens andre føler sig ensomme. En ny undersøgelse af Agria Dyreforsikring viser, at 79 procent kvinder ejer en hund, kat eller hest, som får dem til at føle sig mindre alene. 58 procent af mændene er enige. Scoren er højest for de 18-39 årige både hos mænd og kvinder, som angiver, at deres kæledyr får dem til at føle sig mindre ensomme.

Let at føle sig alene

- I vores individualistiske samfund, hvor man ikke tør sætte sig ved siden af en fremmed i bussen og måske ikke hilser på naboen på vej ud ad døren, kan det være let at føle sig alene. I dag viser forskning, at kæledyr kan være med til at gøre en ende på ensomhedsfølelsen, siger Tine Antvorskov, direktør i Agria Dyreforsikring.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hun fortæller også, at ensomhed opstår i en uoverensstemmelse mellem menneskers forventninger til social kontakt og de behov, de har. Hvis behovet for social kontakt ikke bliver opfyldt, kan det resultere i ensomhed.

Tvinger os ud af skjulet

For dem, der føler sig ensomme, mener 76 procent at en hund vil være det bedste valg blandt kæledyr, og det tal kommer ikke bag på Tine.

- Fordelen ved at være omgivet af vores firbenede venner er, at de fremmer social kapital og kan mindske følelsen af at være forladt. De hiver os bogstaveligt talt ud ad døren, hvor vi møder andre mennesker og falder i snak, fortæller Tine Antvorskov.

49 procent hundeejere kan skrive under på, at deres daglige gåture med Fido har åbnet døre til nye sociale sammenhænge.

Undersøgelsen er foretaget af analysefirmaet Xtreme på vegne af Agria Dyreforsikring i Danmark, Norge, Finland, Sverige, Storbritannien og Frankrig. I hvert land deltog 1000 dyreejere, der besvarede spørgsmål om deres kæledyr.