Abonnementsartikel

Det kan godt være, at dette års påske er helt uden frokoster og familiesammenkomster, men til gengæld lover vejrprofeterne fantastisk forårsvejr. Og da afstand til hinanden er vores vigtigste våben i kampen mod coronavirus, byder påskedagene på masser af tid til at male gavle, carporten, stakittet eller andet træværk.

Som tommelfingerregel skal man hen i maj, før træet er tørt nok til at kunne males på, men takket være tre ugers konstant sol og så godt som ingen regn er vilkårene optimale allerede nu. Uffe Hansen, der er mangeårig teknisk chef ved den danske malingproducent Flügger forklarer:

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Mange tænker, at efter den ekstremt våde vinter, så må træet være drivvådt. Men selv efter sådan en vinter, sidder fugten kun i overfladen af træet, og det tørrer overraskende hurtigt. Efter de seneste to-tre uger med sol næsten hver eneste dag og lav luftfugtighed, så er fugten suget ud af træværket. Det giver virkeligt gode muligheder for at komme tidligt i gang med malearbejdet i år.

Fugtighedsmåler

Han anbefaler alle at købe en fugtighedsmåler, så man kan være helt sikker på at træet har den nødvendige fugtighed på højst 15-18 procent.

Her er Uffe Hansens guide til et godt maleresultat:

1. Lad midlerne gøre arbejdet. Vinterens rekordvåde og -varme vejr har været guf for alger, der i stor stil har lagt sig som grønne belægninger på træværket. I stedet for at skrubbe og skure dem væk, kan man nemt sprøjte dem med algefjerner. Efter fire dage - uden regn vel at mærke - skylles blot efter med haveslangen, og algerne er væk.

2. Rens malingrester væk. Når overfladen er rengjort, er tiden kommet til at rense træværket for løse malingrester og træfibre med en spatel og slibepapir. Tag et stykke gaffatape, og klistr det grundigt fast. Hvis der sidder rester fast på tapen, når du hiver det af, så er det på med arbejdshandskerne igen. Områder med helt bart træ skal have grundingsolie inden malingen. Husk, at korrekt klargøring af træværket er det vigtigste for at få et godt resultat.

Artiklen fortsætter efter annoncen

3. Vær opmærksom på dårlige konstruktioner. Hvis dele af træværket er i konstant kontakt med vand, såsom en stolpe, hvor endetræet står i en vandpyt, eller en fordybning oven på carporten eller skuret, så er dette træs fugtighed ofte markant højere og kan derfor ikke males. Udbedr disse konstruktionsmæssige fejl først.

4. Stop i tide. Når tiden er kommet til at påføre malingen, skal man være opmærksom på de stadigt kolde nætter. Våd maling må ikke få frost, og helst ikke temperaturer under fem grader. Derfor skal man være færdig med at påføre malingen klokken senest 15.00, så den har tid til at tørre, inden temperaturen daler.

5. Følg med solen rundt. Et godt tip er at udnytte solens stråler til at få malingen til at tørre hurtigere. Start derfor i god tid på østsiden af huset, lige inden de første solstråler rammer denne del af huset. Efterfølgende bevæger man sig sydom mod vestsiden i takt med, at solen glider hen over himmelen. Det kan være svært at afpasse præcist, men forsøg at være et skridt foran solen hele tiden.