Abonnementsartikel

At gå på indkøb er lidt af en balancegang i disse corona-tider: Selvfølgelig bør ingen af os hamstre, eller fylde så meget i indkøbsvognen på én gang, at det ender med et unødigt madspild. På den anden side er det en god idé at købe ind til lidt længere tid ad gangen end normalt, så du ikke behøver at gå i butikker så ofte.

Her har vi samlet en række fødevarer (og lidt lækkerier), som ikke bliver fordærvede lige med det første og derfor er fine at have i køkkenets basislager, hvorfra du kan plukke af dem løbende. Følg producentens vejledning på varernes indpakning med hensyn til opbevaring og holdbarhed, og vær opmærksom på, at holdbarheden i visse tilfælde forkortes drastisk, når emballagen brydes.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-2
Foto: Pixabay.

Tørret pasta

I tørret form kan spaghetti, penne, lasagneplader og andre pastatyper holde meget længe; i princippet i årevis, hvis pastaen holdes tør. Så det er altså smartest at opbevare pastaen i en lufttæt beholder eller lukket pose på et tørt sted.

Med frisk pasta fra butikkernes køledisk skal den sidste anvendelsesdato på pakken overholdes, mens hjemmelavet pasta skal bruges med det samme.

rich-media-3
Foto: Pixabay.

Hvide ris

Ligesom med tørret pasta, kan hvide ris have en holdbarhed på op til flere år, hvis risene hele tiden holdes komplet tørre i en lufttæt beholder eller pose. Det gælder både almindelige hvide ris og parboiled ris, men til gengæld ikke fuldkornsris/brune ris, der på grund af deres olieindhold kan blive harske efter relativt kort tid.

rich-media-4
Foto: Pixabay.

Honning

Naturproduktet honning kan have en helt utrolig lang holdbarhedstid. Under udgravningerne af de egyptiske pyramider er der ifølge magasinet National Geographic blevet fundet cirka 3.000 år gammel honning, som stadig er spiseligt!

Helt så lang tid får du dog ikke at løbe på, når du går i butikkerne og køber en bøtte honning, hvor holdbarheden oftest er angivet til 18-24 måneder fra produktionsdatoen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-6
Foto: Lise T. Christiansen.

Purerede tomater

I en uåbnet papkarton kan purerede tomater holde sig ved stuetemperatur i op til omkring to år efter fremstillingsdatoen. Men man bør naturligvis altid tjekke datoen for sidste anvendelse på emballagen, da der kan være forskel på de forskellige mærker. Og er der for eksempel tilsat krydderurter eller hvidløg, kan holdbarheden også være kortere.

Åbnede kartoner skal i køleskabet, hvor de purerede tomater typisk højst kan holde sig i tre dage. Også her er det vigtigt at læse producentens angivelse på kartonen.

rich-media-7
Foto: Pixabay.

Tørrede bønner, linser og ærter

Tørrede bælgfrugter, såsom bønner, kikærter samt grønne og røde linser, kan holde sig i op til flere år, hvis du opbevarer dem korrekt. Og det vil sige tørt i en tætsluttende beholder eller lukket pose og desuden mørkt. De tørrede bønner, linser og ærter kan ikke tåle sollys, så lad dem aldrig stå fremme på åbne hylder, men sæt dem derimod i et køkkenskab.

rich-media-8
Foto: Pixabay.

Konserves

Når det handler om dåsemad, skelner man mellem halv- og helkonserves. Førstnævnte skal opbevares i køleskabet og har en meget kortere holdbarhed end helkonserves, som uåbnet kan holde sig i årevis uden at være på køl. Så vær omhyggelig med at læse fabrikantens anvisninger med hensyn til opbevaring både før og efter åbning samt sidste anvendelsesdato, når du køber fisk, majs, frugt eller lignende på dåse.

Og smid under alle omstændigheder altid bulede, oppustede eller lækkende dåser ud.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-10
Foto: Pixabay.

Vingummi og lakrids

Vingummi og lakrids er fuld af sukker, der virker konserverende, og begge typer slik kan holde sig pænt længe. Efter nogen tid kan slikket dog miste noget af smagen, ligesom det kan gå hen at blive hårdt.

Denne slags søde sager holder sig bedst, hvis de opbevares tørt, mørkt og gerne lidt køligere end ved stuetemperatur ...om end det næppe er værd at nørde med, da godterne forhåbentlig ikke får lov at ligge meget længe.