Abonnementsartikel

Fritidsaktiviteter er lukkede på grund af coronavirus, men naturen er altid åben. Og nu bliver det endnu nemmere at finde oplevelser i det fri tæt på, hvor du bor. I nu har Miljøminister Lea Wermelin lanceret en opdateret version af udinaturen.dk, der er en samlet guide til naturoplevelser i Danmarks skove, enge, kyster og vandløb.

Det skriver Miljøstyrelsen i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Her kan du starte turen, hvis du vil lave mad over bål, overnatte i det fri eller finde en god vandrerute nær dig. Udinaturen.dk rummer informationer om alt fra ruter, faciliteter som toiletter, p-pladser, shelters og badesteder, og sitet byder også på inspiration til store naturoplevelser.

Gode oplevelser

- Naturen byder på masser af gode oplevelser i en ellers vanskelig tid. Lige fra en gåtur i den nærmeste skov til en nat under stjernerne. Hvad enten man er ung, børnefamilie, ældre eller sårbar, har man godt af at komme ud i naturen, få frisk luft og mærke solen. Her gør udinaturen.dk det nemt at få overblik over både små og store naturoplevelser. Samtidig kan flere af os opdage nogle ukendte naturperler i vores lokalområde. Det er især vigtigt nu, hvor vi skal holde afstand og undgå, at mange samles et sted, så vi ikke er til fare for os selv eller andre. Man kan også bruge mobilen til at finde nye områder på farten, hvis man kommer til et sted, hvor der allerede er gæster, siger miljøminister Lea Wermelin.

Undersøgelser viser, at det for langt de fleste er vigtigt at kunne finde god information, før vi pakker rygsækken og drager ud i naturen. I Naturstyrelsens seneste brugerundersøgelse svarede 9 ud af 10 adspurgte, at de gerne vil have oplysninger forud for et besøg i et naturområde.

Mobilvenligt site

Den kortbaserede guide udinaturen.dk gik i luften for første gang i 2010 og er blevet opdateret med et nyt og mere detaljeret kort, et inspirerende og mere mobilvenligt design og en mere enkel web-navigation.

Alle de udstillede data i guiden kommer fra en fælles friluftsdatabase: En database, stat og kommuner kan uploade indhold om egne naturområder. Det har mange kommuner allerede gjort, og håbet er, at endnu flere kommuner vil bidrage med friluftsdata, så borgerne samlet kan finde det bedst mulige overblik over mulighederne i det fri.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Fra GeoDanmark er vi glade for at bidrage med et helt nyt natur- og friluftskort, der er specifikt målrettet naturformidling og friluftsaktiviteter. Kortet er udviklet af Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering og er en del af vores nye strategi, hvor vi udvikler kort til nye anvendelser. Vi sætter også pris på, at mange kommuner har brugt tid på at opdatere deres friluftsmuligheder i Kommunernes Landsforenings nye Fælles Friluftsdatabase, siger Iben Koch, formand for GeoDanmark og direktør i Rudersdal Kommune.

Udinaturen.dk er blevet moderniseret i et samarbejde mellem Naturstyrelsen, GeoDanmark, Miljøstyrelsen, en række kommuner, Friluftsrådet og Kommunernes Landsforening og vil løbende blive udviklet.

Coronavirus og færdsel i naturen

Myndighederne anbefaler fortsat, at man gerne må være ude, så længe man holder god afstand til andre og følger anbefalingerne til færdsel i det offentlige rum. Det er midlertidigt forbudt at samles over 10 personer både inde og ude, og man anbefales at tage bil, cykel eller bevæge sig til fods, hvis man skal ud i naturen. Hold dig opdateret på coronasmitte.dk.