Abonnementsartikel

Foråret er over os, og mange skal ud og bundmale deres båd i denne tid. Ny kampagne giver gode råd, så du hverken forgifter miljøet eller udvikler allergi.

Ifølge Miljøstyrelsen indeholder bundmaling normalt biocider, der er giftige for både vandmiljø og landmiljø. I Danmarks kystnære farvande er der for eksempel fundet kobbersalte i mængder, der er skadelige for dyr og planter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bundmaling er et alvorligt problem for vandmiljøet overalt i danske farvande. De negative konsekvenser ses bl.a. hos snegle, fisk og marsvin. Problemet kan blandt andet være, at bundmalingen falder af i flager, og der kan gennemsnitligt sidde 10 kilo bundmaling på en båd, så derfor er det meget vigtigt, at du følger de gode råd, der er i denne kampagne: mst.dk/bundmaling

Både dig og miljøet

Det er ikke kun vigtigt, at du tænker på miljøet. Du skal også have omtanke for dig selv: Giftstofferne i bundmaling kan give allergi, hvis du har direkte kontakt med malingen. Planlæg på forhånd, hvordan du vil beskytte dig selv, når du arbejder med bundmaling.

Du bør beskytte dig selv, hver gang du arbejder med bundmaling. Bundmaling indeholder nemlig giftstoffer, der kan give allergi med symptomer som udslæt, rødme, kløe, tør og irriteret hud.

Fakta om bundmaling:

Næsten al bundmaling indeholder giftstoffer, der begrænser, at rurer, alger og muslinger gror fast på fartøjet, hvilket er godt for fartøjets manøvre-dygtighed, brændstofforbrug og stand. Giftstofferne frigives løbende fra bundmalingen, så der hele tiden er aktive stoffer på overfladen af det behandlede område.

Selv om bundmalingen er rettet mod bestemte organismer, er giftstofferne også farlige for planter, dyr og mennesker, hvis bundmalingen ikke håndteres rigtigt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Pas på ulovlig bundmaling:

Bundmaling, der indeholder giftstoffer, udgør en risiko for dyr, planter og mennesker. For at begrænse risikoen skal man vælge en bundmaling, der er godkendt af Miljøstyrelsen. Før godkendelsen vurderer Miljøstyrelsen, om den pågældende bundmaling er sikker for mennesker og miljøet, når man anvender den korrekt. Derfor er det vigtigt at følge instrukserne på etiketten.

Kravet om godkendelse har medført, at nogle bundmalinger ikke længere er lovlige at forhandle og anvende ? men i nogle tilfælde kan de desværre fortsat findes i butikkerne. På Miljøstyrelsens hjemmeside kan du se en liste over alle lovlige produkter.