Abonnementsartikel

Byggemarkedskæden Starks satsning på at hjælpe håndværkere med at nedbringe klimaaftrykket gennem nye aktiviteter og services er faldet i god jord.

Det skriver firmaet i en pressemeddelelse.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Et af de initiativer, der for alvor har fået vind i sejlene, er firmaets udlejningsservice af klimavenlige maskiner, som har oplevet en massiv vækst det seneste år, fortæller Head of Rental i Stark  Danmark Henrik Osbæck.

- Håndværkerne har taget rigtigt godt imod vores fokus på klimavenlig udlejning. I forhold til samme tidspunkt sidste år, har der været mange flere forespørgsler på udlejningsservicen, og vi har oplevet en vækst af udlejede maskiner på 49 procent. Vi har en ambition om at være håndværkernes foretrukne byggepartner, og det indebærer, at vi er på forkant med udviklingen. Det er glædeligt at se, at vi kan gøre det nemmere for håndværkerne at bygge bæredygtigt, siger Henrik Osbæck.

Maskiner på batteri og biodiesel

Stark udbyder lige nu to typer af klimavenlige udlejningsmaskiner. Den ene type er nul-emissionsmaskiner, som er batteridrevne og dermed 100 pct. emissionsfri og støjfri. Den anden type er drevet af HVO-diesel, som kører på biodiesel og udleder 90 pct. mindre CO2 end traditionelle maskiner, der kører på almindelig diesel.

- Vi ville selvfølgelig gerne udbyde en helt grøn løsning, hvor alle maskinerne er nul-emissionsmaskiner, men som det er nu, er der stadigvæk noget materiel, som man ikke kan skaffe på batteridrift. Derfor bruger vi HVO-diesel, som er fossilfrit og udleder væsentligt mindre CO2 end den traditionelle diesel. Teknologien udvikler sig hele tiden, og der er meget fokus på at lave klimavenlige maskiner, så vi håber på, at vi løbende kan gøre flere CO2-neutrale maskiner til en del af vores udlejningsservice, siger Henrik Osbæck.

En klimavenlig fremtid 

Tidligere på året afleverede regeringens klimapartnerskab for bygge- og anlægssektoren deres anbefalinger til, hvordan målet om at reducere drivhusgasserne med 70 procent i 2030 nås. Blandt anbefalingerne var et forslag om en total udfasning af fossile brændstoffer til maskiner, når der opføres og renoveres bygninger, veje og broer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Henrik Osbæck ser positivt på anbefalingen, som Stark ikke bare lever op til, men allerede overgår, når det gælder udlejningsmaskiner. Ifølge Henrik Osbæck er der stadig færre skeptikere over for de klimavenlige tiltag i byggeriet. Han forventer derfor en endnu større vækst de kommende år, efterhånden som flere får erfaringer med at bruge de klimavenlige maskiner.

- Det er positivt at se, hvordan håndværkerne bliver mere og mere begejstrede for maskinerne. Jeg forventer, at vi vil se en endnu større stigning i efterspørgslen, for de klimavenlige maskiner gør ikke kun en stor forskel for miljøet. De har også helt klare fordele for håndværkerne, der slipper for at forstyrre naboerne med støj og heller ikke bliver eksponeret for sundhedsskadeligt partikeludslip. Som Danmarks største leverandør til byggeriet er vi glade for at kunne hjælpe branchen til en mere klimavenlig fremtid, siger han.

rich-media-3
Udlejningen af klimavenlige maskiner har reduceret firmaets CO2-udledning med 90 procent. Pressefoto.