Abonnementsartikel

Imponerende CD-samlinger og store højtalere er i mange hjem blevet udskiftet med streamingtjenester og mere diskrete lydløsninger, der ikke optager for meget plads. Tendensen har været tydelig hos HiFi Klubben, der har oplevet en årlig stigning på næsten 40 procent i efterspørgslen på indbygget lyd over de seneste fem år.

- Indbygget lyd er en diskret løsning og et æstetisk valg, og i dag er kvaliteten så god, at man ikke længere behøver at gå voldsomt på kompromis - det lyder godt, det er pænt, og det er utroligt nemt at bruge, siger John Forná, der er Solutions Manager i HiFi Klubben.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Klaus Mogensen er fremtidsforsker hos Instituttet for Fremtidsforskning. Han nikker genkendende til udviklingen:

- Det er en klar tendens, at teknologien i hjemmet bliver mere usynlig. Især i storbyerne, hvor kvadratmeterne er dyre, er der ikke plads til store stereoanlæg, ligesom CD-samlingerne forsvinder. Man vil gerne udnytte den plads, man har, bedre, siger Klaus Mogensen.

Det skal være nemt og fleksibelt

rich-media-2
Indbyggede højtalere kan installeres i væg og loft. Hifi Klubben oplyser, at salget er steget med 40 procent årligt de sidste fem år. Pressefoto.

En del af de indbyggede højtaleres succes hænger ifølge HiFi Klubben sammen med udbredelsen af forskellige multirums-systemer, der kobles til anlægget. De giver nemlig beboerne mulighed for at vælge, hvad der spilles i hver af hjemmets højtalere, hvilket giver stor fleksibilitet og valgfrihed i brugen af anlægget.

- Multirum-systemer er utrolig nemme at betjene, og i løbet af nul komma fem har du adgang til alle dine playlister, og du har alt musik i verden lige ved hånden. Så imens én synger med i badet, kan en anden høre nyheder i køkkenet, mens fjernsynet er tændt i stuen, siger John Forná.

- Teknologi er for alvor på vej ind i vores hjem, og det er kun naturligt, at lyd og musik følger med udviklingen og bliver en integreret del af selve boligens indretning og opbygning. Jeg tror, at vi vil se mange flere boliger i fremtiden, hvor multimediesystemer og den gode lyd udgør en central del af hjemmets æstetik.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Multirums-systemer fra for eksempel Sonos, Denon og Bluesound styres via brugervenlige apps og er blandt de mest populære på markedet. Indbygningshøjtalere kan installeres i alt fra lejligheder til ny-byg-projekter i såvel bad som soveværelse. Højtalerne installeres direkte i væg og loft og kan skjules bag elementer, der passer ind i hjemmets indretning, hvis man ikke ønsker, at de skal kunne ses.

rich-media-4
Musik i badet? Intet problem! De bygges bare ind i loftet. Pressefoto.