Abonnementsartikel

Det var ikke uden grund, at Vinderup Maskiner allerede sidste år forudså, at der ville være stor interesse for deres nye elektriske minilæsser VM Loader 1026 LXE. Forud for lanceringen af maskinen var det stor forhåndsinteresse fra blandt andet boligforeninger og kirkegårde, og den interesse var ikke kun for sjov.

- Jeg har lige solgt en minilæsser til en kirkegård i Holstebro, og i disse dage er jeg rundt og arrangere demonstrationer hos en del andre kirkegårde i Jylland, fortæller Bjarne Kristensen fra Vinderup Maskiner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der er ingen tvivl om, at batteridrevne maskiner er vejen frem. Folk er meget interesserede i at skifte over til mere miljørigtige maskiner. Det ser vi tydeligt rundt omkring, siger han.

Ud over at opfylde ønsket hos mange om at være mere miljøbevidste, så er det lave lydniveau en af de helt store fordele ved 1026 LXE-modellen. Derudover har den eldrevne minilæsser ikke en hydrostatisk transmission, som skal have et løbende eftersyn, og den kan derfor nøjes med det lovpligtige årlige sikkerhedseftersyn.

- Der er noget mindre behov for service på en elektrisk model, og det giver færre udgifter, siger Bjarne Kristensen.

De færre udgifter til vedligehold gør, at den reelle prisforskel på en LXE'eren og de andre modeller i længden bliver noget mindre.

Ville være helt sikker

Den nye elektrisk drevne VM Loader blev egentlig færdigudviklet for flere år siden, men hos Vinderup Maskiner ville være helt sikker på, at den var driftssikker og velafprøvet, inden den blev lanceret.LXE 1026 er tungere end søstermodellen 1026 LX, og når den står lige, har den en maksimal løftekraft på 1250 kilo, hvilket er omkring 20 procent mere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men ellers minder den eldrevne VM Loader om det øvrige modelprogram.

- Både redskabshydraulik og kabine er som vi kender det. Og den passer redskaber med det øvrige VM Loader-program. Men chassiset er bredere for at give plads til batteriet, fortalte Jan Pedersen, direktør og medejer af Vinderup Maskiner, da maskinen sidste år blev præsenteret.

rich-media-3
Den nye elektriske model har cirka 20 procent mere løftekraft end den traditionelle udgave. Pressefoto.

To batteristørrelser

VM Loader 1026 LXE leveres inklusive lader og udstyret med led-lys, og derudover kan man få den i en version med større batteri.

Standardversionen har en batterikapacitet på 400 Ah, og med en fuldopladning har den en driftstid ved konstant arbejde på 3,5 timer, mens blandet arbejde og kørsel giver en driftstid på 4,5 timer. Ved udelukkende kørsel med pallegods er driftstiden op til seks timer på en fuld opladning. Ladetiden er to timer, og endelig har den nye model den fordel, at den kan transporteres på en trailer, da den ikke vejer mere end 2.300 kilo.