Abonnementsartikel

Kopper, tallerkener og glas er langt fra det eneste, opvaskemaskinen kan gøre rent. Tværtimod er din opvasker lidt af en multimaskine, som kan rengøre et hav af forskellige ting i hjemmet, såsom legetøj, badeværelsestilbehør og sko. I de fleste tilfælde er det dog nødvendigt at køre separate vaske til familiens service og andre ting af hygiejniske årsager; bestik og sure sandaler går immervæk skidt sammen.

Det kan du vaske i opvaskemaskinen

Meget af børnenes plastiklegetøj af kan sagtens klare at blive vasket i maskinens øverste kurv. Så længe, at der ikke er stickers eller malede dekorationer på, kan du få opvaskemaskinen til at rengøre ungernes biler, små spande, graveskeer og lignende af plastik. I modsætning til, hvad du måske har læst i andre tip-artikler, gælder det dog ikke Legoklodser, da producenten klart fraråder maskinopvask.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er rart at lave mad på et komfur med gasblus, men utroligt bøvlet at gøre riste, gasbrændere og dæksler rene. Den gode nyhed er dog, at det løse tilbehør som regel kan tåle at komme i opvaskemaskinen. Vær dog opmærksom på, at det ikke gælder dele af eksempelvis aluminium eller støbejern.

Emhættens filtre i hører også til blandt de ting i køkkenet, som er trælse og tidskrævende at rengøre, men de kan heldigvis ofte gå i opvaskeren. Visse filtre har imidlertid rammer af aluminium, som kan blive matte og misfarvede af turen i maskinen, og så dur opvaskemaskinen desværre ikke.

rich-media-2
Småting som tøjklemmer skal i en vaskepose, så de ikke hvirvler rundt inde i maskinen og gør skade på den. Foto: Lise T. Christiansen.

Klipklappere og sandaler

Sko af plastik, såsom klipklappere, badesandaler og crocs, kan snildt gå i maskinen, hvor de placeres i øverste kurv. I princippet kan du endda vaske dine gummistøvler med sålerne opad i den nederste kurv. Men det er nok smart kun at gøre forsøget med de billige af slagsen, fremfor dine dyre, lækre gummistøvler. Vask altid fodtøj alene i opvaskemaskinen, og kør efterfølgende et vaske- eller skylleprogram i den tomme maskine, så der ikke er rester af snavs eller bakterier tilbage.

På badeværelset findes der flere ting, som kan ryge en tur i opvaskeren: Tandkruset og sæbeskålen er oplagte kandidater, og det samme er neglebørster, kamme og hårbørster. En hårbørste af træ, bambus eller naturhår kan ikke tåle det, men er den af plastik, skal du bare huske at fjerne dine hår fra børsten, inden du sætter den i maskinen.

Familiens tandbørster eller børstehoveder til elektriske tandbørster kan også med fordel puttes i opvaskemaskinen i ny og næ. Børsterne kan rumme virkeligt mange bakterier og vil have godt en den grundige rengøring, som maskinen leverer - men selvsagt aldrig i selskab med eksempelvis legetøj til udendørs brug, crocs eller andre bakteriebomber af den art.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kasketter og solvisirer

Selv om det umiddelbart lyder spøjst, kan de ting, vi bruger til at gøre rent med, også have gavn af en omgang rengøring. Ting som fejebakker, rengøringsbørster af plastik samt svampe kan vaskes i opvaskemaskinen, og det er desuden en god idé at lade opvaskebørsten få en tur sammen med servicet jævnligt, da den også kan blive snavset og fedtet.

Du kan også vaske baseballkasketter og solvisirer på opvaskerens tophylde. Det er rigtigt smart, da de ikke tåler at komme i den almindelige vaskemaskine, men ofte får svedrande, som er svære at få af ved håndvask. Og bærer dine tøjklemmer af plastik præg af at have hængt ude længe, kan du smide dem i en vaskepose og lægge den i opvaskeren - så har du rene klemmer at hænge dine nyvaskede kasketter til tørre med bagefter.

Endelig er det oplagt at tage pynteting som lysestager af porcelæn og glasvaser med i vasken, når maskinen skal fyldes op. Er tingene dekoreret med bemalinger eller guldkanter, eller er du særligt øm om dem, bør du dog klare rengøringen med god, gammeldags håndopvask.

Kilder: Neophos, Samvirke, WhiteAway og Lego.

rich-media-4
Plastiklegetøj kan også få en grundig rengøring i opvaskeren, når eventuelt sand og jord er fjernet. Foto: Pixabay.