Abonnementsartikel

Det er ingen hemmelighed, at heste og hunde ofte kommer godt ud af det sammen, men nu har en gruppe italienske forskere konstateret, at der er mere til dyrenes venskab. Det skriver magasinet thehorse.com.

Det er Elisabetta Palagi, Ph.d. og professor ved University of Pisa, der har stået i spidsen for projektet, hvor forskerne nøje har analyseret en lang række YouTube-videos, hvor heste og hunde leger sammen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Grundlæggende viser undersøgelserne, at heste og hunde "forstår hinanden", når de leger.

"Der er tale om en opførsel, der går langt ud over dyrenes almindelige natur", siger Veronica Maglieri, der studerer etologi (studie i dyrs adfærd) ved University of Pisa og er en del af projektet.

Til magasinet siger hun:

"Det er helt fantastisk at se dyrene jagte hinanden, rulle rundt på marken og end da bide hinanden, uden brug af tænder, på en måde, hvor det er helt klart, at de ikke er ude på at skade hinanden".

Stoler på hinanden

Under legen foregår der, ifølge forskernes resultater, ofte en form for selv-handicap. Det går ud på, at et af dyrene med vilje nedspiller sin egen styrke, for eksempel ved at hesten knæler eller ligefrem lægger sig helt ned, eller at hunden hverken bruger kløer eller tænder under legen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

"Den slags opførsel ville være alt for farlig for dyrene, hvis der ikke er tale om leg, og det viser, at de stoler hundrede procent på hinanden", siger Veronica Maglieri til thehorse.com.

Ansigtsudtryk en del af legen

Ifølge studiet er dyrenes ansigtsudtryk også en væsentlig del af legen. Forskerne forklarer i deres rapport, at begge dyr under legen ofte har munden åben på en afslappet måde, samt af dyrene efterligner hinandens udtryk.

Den form for kommunikation mellem hund og hest kom helt bag på forskerholdet, og ifølge professor Palagi viser det, at der er meget, vi ikke ved om dyrene.

"Hvis hunde og heste kan "snakke sammen" på så højt et niveau, hvad er de så ikke i stand til, når kommunikationen foregår mellem heste, siger hun til magasinet. Den italienske professor har tidligere forsket i netop ansigtsudtryk hos dyr.

Forskningen er inspireret af en helt speciel YouTube-video, hvor en hund og en hest leger sammen.