Abonnementsartikel

Efter en periode, hvor den afdæmpede nordiske boligstil har domineret, kribler det i fingrene på mange af os for at skifte de grå og beige nuancer ud med mere markante kulører. Farver med personlighed er da også en af tidens store boligtrends, om end de kan kræve mod at kaste sig ud i - især, hvis der er tale om en drastisk forvandling. Så læs med her og bliv klogere på, hvordan du vælger de rette farver til dit hjem.

Skal dine vægge friskes op, starter forvandlingen typisk hos farvehandleren, hvor der er et utal af nuancer at fare vild i. Selvfølgelig hjælper butikkens farveprøver, men mange af farverne kan du kun se i frimærkestørrelse - og samtidig ser du dem i en kunstig belysning, der ikke er som i dit eget hjem. Så første tip lyder: Tag dine udvalgte farveprøver med udenfor og kig på dem i dagslys.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Køb prøvedåser

Når du har fundet dine favoritter, kan det varmt anbefales at købe dem med hjem i små prøvedåser med maling. Det giver dig dels mulighed for at se farverne i en ordentlig størrelse, dels lejlighed til at vurdere, hvordan de tager sig ud på alle tidspunkter af døgnet og på forskellige vægge i rummet. Mal hellere på et stort stykke karton, end direkte på din væg; så kan du både flytte arket frit rundt i lokalet og slippe for uskønne malingstrøg på væggen.

Flere producenter af maling, herunder Dyrup og Sadolin, har også apps eller digitale værktøjer på deres hjemmesider, hvor du kan uploade dine egne boligfotos og lege med forskellige farver, inden du tager på indkøb.

rich-media-2
En flok nye puder i friske farver kan løfte hele helhedsindtrykket i sofahjørnet, uden det koster en bondegård. Foto: Unsplash.

Start i det små

Mangler du mod til at introducere en stærk farve i dit hjem, kan du altid begynde med at male et møbel eller bare en enkelt væg for at se, om det fungerer. Og tør du lidt mere, kan du vælge at starte i et mindre rum som entréen. Den er ofte relativt nem og billig at male - og eventuelt male om. Det er heller ikke et rum, man opholder sig i så længe ad gangen, at det ville være slemt at skulle leve med en uheldig farve, indtil man kan male den over.

En ny farve på væggene giver helt klart en stor effekt, men mindre kan bestemt også gøre det. I stuen kan et nyt tæppe, en flok friske puder, en plaid i flotte farver eksempelvis også ændre helhedsindtrykket ganske meget. Fordelen er, at en mini-makeover hverken kræver en kæmpe indsats eller koster en bondegård.

rich-media-3
Det er et velkendt designer-kneb at vælge to-tre farver fra et stykke boligtekstil, som på sofaen her, og lade dem gå igen i indretningen for at skabe harmoni. Foto: Unsplash.

Vær tro mod dig selv

Perfekt stylede hjem i magasiner og på de sociale medier er glimrende at lade sig inspirere af. Men dit hjem er netop dit hjem, og det skal naturligvis udtrykke din (og eventuelle bofællers) smag og personlighed. Så hvis neon-pink vægge lige er dig, jamen, så er det da bare om at få pink på penslen, selv om trenden måske kalder på smaragdgrøn, midnatsblå eller støvede pasteller. Den eneste regel i moderne boligindretning er, at der ingen regler er - altså lige bortset fra, at du skal være glad og tilfreds med dit hjem.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Rigtig god fornøjelse med alle palettens farver.