Abonnementsartikel

Intet fra naturens spisekammer læsker så godt som en skive kølig melon på en varm sommerdag - hvis man ellers har fået valgt sig en moden, saftig én af slagsen. Og det er ikke helt så ligetil. For det er sjældent nok bare at kigge på skallens farve for at vurdere, om en melon er tilpas moden; du er som regel også nødt til at tage andre sanser i brug.

Læs med her og bliv klogere på, hvordan du vælger en melon, der hverken er umoden, melet og smagsløs, eller overmoden og smattet, men lige præcis klar til at sætte tænderne i:

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-2
En gullig plamage på en vandmelon fortæller, at melonen har fået lov at modne nok, før den blev høstet. Foto: Pixabay.

Vandmelon

En nem metode til at vurdere, om en vandmelon er moden, er ganske enkelt at løfte den op. Føles den tung i forhold til sin størrelse, er der gode chancer for, at du har valgt en saftig vinder. Du kan også banke let på melonen, som vil kvittere med en hul lyd, hvis den er moden. Endelig er en gullig plamage på skallen et godt tegn, da det tyder på, at melonen ikke er høstet for tidligt, men har fået lov at modne længe nok.

Honningmelon

Den søde, milde honningmelon er bedst, når den har en lysegul skal uden revner. Hvis melonen derimod er mørkegul i farven, har den givetvis sine bedste dage bag sig, mens en grønlig farve angiver, at den er umoden. Du kan desuden prøve at snuse dig frem, da en moden, spiseklar honningmelon vil dufte let sødligt og honningagtigt, især i den ende, hvor stilken har siddet.

Cantaloupe

Ligesom honningmelonen vil en moden cantaloupe give en diskret sødlig duft fra sig i stilkenden. (Hvis duften til gengæld er lidt vammelt sød, er der sandsynligvis tale om en overmoden melon.) Du kan også mærke efter med et let tryk ved det punkt, hvor stilken har siddet; giver melonen lidt efter, er den spiseklar. Samtidig bør cantaloupens noprede skal have en gylden undertone, da en grønlig farve røber, at melonen er umoden.

Galia

Galia-melonen, der er beslægtet med cantaloupen, vil også give efter for et lille tryk i stilkenden og dufte mildt sødligt, når den er moden. Det er meget svært at vurdere, om en galia er klar til at spise ved at se på den, men hvis melonen har bestået duft- og trykprøven og desuden føles tung, fast uden at være hård samt en smule voksagtig i overfladen, er du helt sikkert på rette spor.

Kilder: Arla Leksikon, tasteofhome.com, southernliving.com