Abonnementsartikel

Hvis alle økologiske marker rundt omkring i Danmark blev samlet, ville de dække hele Fyn. Det viser en ny statistik fra Miljø- og Fødevareministeriet. I 2019 kom det samlede økologiske areal op over 300.000 hektar, så det nu fylder godt 11 procent af det samlede produktionsareal. Det betyder, at arealet er fordoblet siden 2007.

- På bare 12 år er det lykkes at fordoble det økologiske areal i Danmark. Vi har i dag et økologisk areal på størrelse med Fyn. Det er imponerende, og det er ikke kommet af sig selv. Det er et resultat af mange års politisk vilje og et godt samarbejde med økologierhvervet. Nu skal vi fokusere på, hvordan vi sikrer, at pilen fortsætter opad frem mod 2030, siger fødevareminister Mogens Jensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fordobling af areal, eksport og forbrug

Regeringen og støttepartierne Radikale Venstre, SF og Enhedslisten blev i forståelsespapiret fra 2019 enige om, at målet som udgangspunkt er at fordoble det økologiske areal, eksporten af økologien og danskernes forbrug af økologi til 2030. Regeringen forventer at fremlægge en plan til efteråret.

- Jeg har en klar vision om, at det økologiske areal skal stige endnu mere. Frem mod 2030 vil vi fordoble det økologiske areal og sikre, at flere danskere og forbrugere i andre lande spiser flere danske økologiske fødevarer. Der er et kæmpe marked i Danmark og uden for vores grænser, som efterspørger økologi, så det er bare med at komme i gang, siger Mogens Jensen.

Oprindeligt var der i "Aftale om Grøn Vækst" fra 2009 et mål om, at det økologiske areal skulle fordobles fra 150.207 hektar i 2007 i 2020. Det mål er nået nu - allerede et år før tid - selvom målet blev afskaffet igen af den tidligere regering i 2015.