Abonnementsartikel

Regeringen og aftalepartierne bag finansloven sætter fart på udlægningen af urørt skov og stopper kommerciel træfældning i de 32 skove, som allerede er udpeget til urørt skov. Samtidig udlægges ny urørt skov i statens skove på et areal svarende til Fanø.

Regeringen, Det Radikale Venstre, Enhedslisten, SF og Alternativet er nu blevet enige om, hvordan de i alt 20 millioner kroner øremærket til urørt skov på finansloven for 2020 skal fordeles. Med den nye aftale stopper aftaleparterne den kommercielle træfældning i de 32 skove, som allerede er udpeget til urørte skove. Hugsten kunne ellers fortsætte i op til 50 år. Derudover kommer der ny urørt skov på minimum 6.000 hektar.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi står midt i en naturkrise, og der er brug for mere urørt skov og vild natur på naturens præmisser. Derfor stopper vi nu den kommercielle motorsav med det samme i 32 statsejede skove, som allerede er udpeget til at være urørte. Samtidig skruer vi op for indsatsen, så vi får 6.000 hektar ekstra urørt skov til gavn for dyr og planter. Vi er ikke i mål med at få stoppet naturkrisen endnu, men det er et stort grønt skridt i den rigtige retning, siger miljøminister Lea Wermelin.

Urørt skov på statens arealer

Før den nye aftale kom i hus, ville de 10.200 hektar, som den tidligere regering havde udpeget til urørt skov, af økonomiske årsager først være helt fri for træfældning i 2066. Den kommercielle hugst stopper nu. Samtidig kommer der minimum 6.000 hektar ekstra urørt skov på statens arealer.

Aftalen er faldet på plads efter forhandlinger mellem regeringen og aftalepartierne bag finansloven, som var med til at sikre 20 mio. kroner årligt til mere urørt skov.

De nye områder til urørt skov forventes udpeget i løbet af 2020.