Abonnementsartikel

Opgaverne på et stort landbrug som Ristrup Hovedgaard nordvest for Aarhus er mange og favner bredt, og det stiller store krav til den maskinpark, som understøtter hele produktionen. Til at bistå sig i den brede vifte af opgaver på gården har de købt en Manitou MLT741-140V+ Elite teleskoplæsser. Modelnavnet angiver løftehøjden på syv meter samt kapaciteten på 4,1 tons.

Den nye Manitou blev modtaget fra Scantruck A/S i februar i år efter grundig gennemgang og afprøvning af i alt tre maskinmærker.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har aldrig tidligere haft en Manitou på gården. Vi kendte kun mærket af omtale, og den var positiv, vel at mærke. Sammen med vores tidligere maskinmærke skulle de være det mærke, som er længst fremme på markedet for teleskoplæssere, og maskinen overbeviste os ved en prøvekørsel, siger Niels Erik Kjær, ejer af Ristrup Hovedgaard.

rich-media-2
Niels Erik Kjær, ejer af Ristrup Hovedgaard, er fast mand i maskinen, når høsten er i gang. Pressefoto

Hurtig og effektiv

Maskinen har nogle spidsbelastningsperioder hen over året, og da er det Niels Erik Kjær, der sidder bag rattet i Manitou'en.

- I høsten er jeg inde og ude af maskinen 20-30 gange på en dag, så derfor synes jeg personligt, at forholdene for ind- og udstigning er genialt lavet. Der er kun ét trin, og man går lige ind. Det vejede tungt i beslutningsprocessen. Medvirkende til beslutningen var også, at den kan løfte op i syv meters højde, som er nødvendigt, når vi stakker halmballer op, siger Niels Erik Kjær.

På grund af den store løftehøjde læsser Manitouen også korn i lastbiler uden risiko for at ramme imod kanten.

- Så vores nye teleskoplæsser skulle ikke være mindre, men heller ikke større. Vi havde brug for en hurtig og effektiv maskine til at håndtere store halmballer samt korn og øvrige afgrøder, og det har vi fået. Den passer rigtig fint til vores behov, siger Niels Erik Kjær.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-4
Især maskinens adgangsforhold vækker begejstring hos den nye ejer. Pressefoto..

2.000 tons aske

Manitou'en skal også håndtere de 2.000 tons halm-aske, som Ristrup Hovedgaard årligt modtager fra tre varmeværker. Asken bliver læsset af i en hal, der er egnet til formålet, hvor den skubbes sammen i stakke på op til fem meters højde. Her opbevares asken, indtil den skal leveres ud til landmændene og spredes på markerne.

En del af halmen bruges også til opvarmning af egne bygninger på gården. Transportbåndet til halmfyret fodres også med Manitouen, som ligeledes anvendes, når der skal læsses gødningssække i såmaskinen. Dertil kommer en lang liste af småopgaver og vedligehold på gårdens arealer.

Håndtering af 150 tons græsfrø

Ristrup Hovedgaard håndterer hvert år store mængder græsfrø, og her er maskinens egenskaber også i fokus.

- Vi anvender den til at udlægge græsfrø ved tørreriet. Den lægger frøene på nogle tørrekanaler, hvor en ensartet tørring er afhængig af en ensartet lagtykkelse. Her bruger vi også Manitouen til at trække af med, og den efterlader et fuldstændig jævnt lag. Vi håndterer cirka 150 tons græsfrø, og de store mængder skal alle håndteres med stor finesse, siger Niels Erik Kjær.

Ristrup Hovedgaard valgte desuden at få deres nye MLT 741-140V+ Elite udstyret med centralsmøring samt en hydraulisk hitch-krog, så maskinen også kan bruges til at trække vogne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Den har også indbygget vægt, så vi har helt styr på mængderne, når vi eksempelvis læsser frø eller blander såsæd. Vi har også fået monteret et kamera for enden af armen, så vi kan kigge ned i lastbilkassen, når vi læsser. Så har vi overblik over, hvad vi laver, og så render kornet ikke over. Vi havde aldrig prøvet at arbejde med det før, men det virker virkelig godt, siger Niels Erik Kjær.

rich-media-6
Et kamera for enden af armen sikrer overblik, når der læsses korn. Pressefoto.