Abonnementsartikel

I sidste uge opdagede Naturstyrelsens lokale medarbejdere i Thy, at flere eksemplarer af den sjældne orkide Thy-gøgeurt var gravet op og fjernet i Nationalpark Thy.

Alle orkideer i Danmark er fredede, og må hverken plukkes eller graves op.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Det er ikke bare ulovligt og skadeligt for biodiversiteten at fjerne planter fra deres naturlige levesteder. Det er også dumt, da mange arter kræver helt særlige forhold for at gro og leve. Det er blandt andet tilfældet med Thy-gøgeurt, der kun findes meget få steder og som gror i en særlig symbiose med en svamp. Planten tåler derfor ikke at blive gravet op og plantet et andet sted, siger Mads Jensen, kontorchef i Naturstyrelsen.

I foråret blev flere eksemplarer af den sjældne art opret kobjælde fjernet fra Naturstyrelsens arealer i Nationalpark Mols Bjerge. Det samme er sket tidligere i Rold Skov, hvor den meget sjældne og imponerende gule orkidé fruesko blev stjålet.

- Vi gør rigtig meget i vores fælles naturområder for at skabe optimale forhold for sjældne arter. Derfor er det rigtig ærgerligt, at nogen vælger at stjæle planterne. Brug i stedet sommerferien på at nyde blomsterne der, hvor de er flottest - ude i deres naturlige omgivelser, siger Mads Jensen.

Regler i naturen

Fredede planter må aldrig graves op eller plukkes - det gælder eksempelvis alle orkidearter (jf. bilag 2 artsfredningsbekendtgørelsen).

Man må gerne plukke en buket af ikke- fredede planter i statens naturområder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs mere om fredede arter på Miljøstyrelsens hjemmeside