Abonnementsartikel

Mariagerfjord Kommune og gips-virksomheden Knauf A/S i Hobro har på rekordtid forandret en tilgroet grusgrav til et varieret græsland, hvor sjældne sommerfugle og blomster trives i bedste velgående.

Biolog Anders Horsten er overrasket over, at det frugtbare samarbejde med Knauf allerede har skabt ideelle betingelser for planter og dyr.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er herligt, at sarte urter som hvid okseøje, musevikke, almindelig kællingetand og blåhat og sjældne sommerfugle som femplettet køllesværmer og metalvinge allerede har fået fodfæste i området. De savner gode levesteder i Danmark, og det har de nu fået her midt i Hobro, siger Anders Horsten.

rich-media-2
Femplettet køllesværmer. Pressefoto.

Som led i samarbejdet er Knaufs gamle grusgrav blevet indhegnet og kødkvæg af racen Hereford er sat på græs. De græssende drøvtyggere holder græsset i ave, og det giver lys og luft til urter og blomster, som stiller masser af pollen og nektar til rådighed for sultne insekter og sommerfugle. Samtidig har offentligheden fået adgang til området, så alle og enhver kan nyde den rige natur.

rich-media-3
Hereford er sat på græs i grusgraven. Pressefoto.

Anders Horsten ser store perspektiver i at skabe fristeder for naturen i de gamle grusgrave, som findes overalt i Danmark.

- Råjord er næringsfattigt, og det er en fordel for sjældne planter, som ikke kan klare sig i konkurrencen med brændenælder, græs og anden bevoksning, som boltrer sig i næringsrig jord. Desuden er vandhullerne i grusgravene perfekte levesteder for padder, guldsmede og vårfluer, forklarer biologen.

- Den slags levesteder er meget sjældne. Derfor passer samarbejdet med Knauf som hånd i handske med vores biodiversitetspolitik, hvor vi vil værne om den sjældne og uerstattelige natur. Det er samtidig et unikt eksempel på, hvordan erhvervslivet og kommunerne kan samarbejde om skabe levesteder for planter og dyr, som ellers snart ville forsvinde fra vores danske natur, slutter biologen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hos Knauf A/S har samarbejdet med Mariagerfjord Kommune været en øjenåbner. Sofie Witte, som har ansvar for Hobro-virksomhedens bæredygtighed, kan varmt anbefale at lade naturen få gavn af ubrugte arealer på erhvervsgrunde.

- Vi brugte ikke grusgraven, og derfor giver det god mening at lade naturen få gavn af den. Vi er glade for, at kommunen kontaktede os, for selvfølgelig vil vi være med til at arbejde for en rigere natur. Vi har jo også et ansvar for at støtte vores lokalområde. Derfor håber vi, at vi med det her projekt kan inspirere andre virksomheder til at se mulighederne i at samarbejde på tværs og skabe synergier til gavn for den bæredygtige udvikling, siger Sofie Witte.