Abonnementsartikel

Lange lyse aftener, pølser på grillen og smagen af søde, danske jordbær. Der er næsten ikke noget skønnere end den danske sommer. Og en af de hyggeligste aktiviteter for både store og små er gode oplevelser i den danske natur. En aktivitet, der er særligt oplagt i år, hvor rekordmange børnefamilier forventes at blive inden for landets grænser.

Ifølge Britta Surland, der er madspecialist hos Arla, venter der masser af gode råvarer i naturen. Men det er vigtigt at være opmærksom på, hvad ungerne samler op fra skov- eller havbunden og plukker fra træer og buske.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Den danske natur er en sand perle for både sjælen og maven. Derfor er det oplagt at tage dine børn i hånden og gå på udflugt efter friske råvarer som for eksempel jordbær til aftenens dessert. Før I går på tur, er det dog vigtigt, at I får styr på hvilke bær og planter, I skal holde jer fra, siger Britta Surland og uddyber:

- I Danmark findes der en del giftige bær, svampe og blomster. Og selvom de kan se lækre og indbydende ud, er det ikke alt i naturens spisekammer, der er ufarligt at nærme sig. Vær fx opmærksom på de giftige galnebær, som er nemme at forveksle med kirsebær. I skal derfor være sikre på, hvad I har fundet, før I putter det i munden.

Før du og ungerne tager på madjagt i naturen, er det derfor en god idé at læse om bær og spiseligt ukrudt på nettet. På den måde kan børnene lære om de forskellige bær samtidig med, at du sikrer dig, at du uden bekymring kan sende dem på bærjagt.

Den danske naturs fælder

Der er dog også andre ting, der er værd at være opmærksomme på, hvis målet med skov- eller strandturen er at komme hjem med lækre råvarer til aftensmaden eller dessertbordet, fortæller Britta Surland.

- En god idé, når man plukker jordbær, er at undgå at fjerne stilken. Det gør nemlig jordbærrene kedelige og smattede. Og hvis I har mod på at plukke brændenælder til suppe eller madbrød, er det vigtigt, at I husker handsker både ved plukning, og når de skal hakkes på skærebrættet, anbefaler hun og tilføjer:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Krabbefangst er en favoritaktivitet blandt børn, og krabber smager også forrygende fx i en suppe. Her kan du bruge det simple trick at tage fat i krabben bagfra for at undgå at blive nappet af krappens kløer.

For at hjælpe de danske børnefamilier med trygt at bevæge sig ud i den danske skovbund, har Britta Surland lavet en guide til fem ting, du aldrig må gøre. Dem kan du læse herunder.

Er du inspireret til en tur i det danske sommerland, men mangler idéer til sjove aktiviteter? Så besøg Arla.dk/madløjer. Her finder du både forslag til gode oplevelser i naturen, lækre, børnevenlige opskrifter og how-to-videoer til en sommerferie, der er god for både sjælen og maven.

5 ting, du aldrig må gøre

1. Tage fat i krabben forfra: Har du før været på krabbejagt, ved du måske, at et krabbebid kan gøre ondt. Og det sker med garanti, hvis du holder krabben forfra. Du skal derfor altid tage fat i krabben bagfra og derfra putte den ned i spanden med vand.

2. Spise bær, før du er helt sikker på deres sande identitet: Selvom vi har mange lækre bær i den danske natur, kan du også støde på bær, der ikke er gode for os at spise. Det gælder fx galnebær, kristtjørn og kirsebærlaurbær.

Artiklen fortsætter efter annoncen

3. Dekorere din kage med blomster uden at tænke dig om: Der er ikke noget som friske blomster, der kan pynte en dessert. Og spiselige blomster bliver mere og mere populære, når vi skal imponere vores sommergæster.

Du skal dog passe på med at blive for kreativ, når kagen, koldskålen eller salaten skal dekoreres. Husk at undersøge, hvilke blomster der er spiselige, før du serverer dem for dine gæster. Lav for eksempel en søgning på nettet, hvor der findes mange gode oversigter over spiselige blomster.

4. Røre direkte ved brændenælder: Brændenældesuppe med nye danske kartofler er en fantastisk sommerret. Husk dog, at du og børnene aldrig må plukke brændenælderne uden at have handsker på, ligesom I skal beholde handskerne på, når I hakker brændenælderne på skærebrættet.

5. Fjerne stilken, når du plukker jordbær: Lige så lækkert som det er med duften af danske jordbær, lige så skuffende er det med et smattet jordbær. Fjerner du stilken, er det lige præcis, hvad du får. Behold derfor altid stilken på, når du er med børnene ude og plukke jordbær. Stilken skal først fjernes, efter du har skyllet jordbærret.