Abonnementsartikel

Vil du helst betale 2.600 kr. eller 28.000 kr. om året for varme? Der er stor forskel på, hvad det koster at opvarme et hus. Faktisk er et hus med det dårligste energimærke typisk 10 gange så dyrt at varme op som et hus med det bedste energimærke.

Derfor bør du altid se på energimærket, inden du køber hus, lyder det fra Energistyrelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Mange undervurderer, hvad det koster at varme et hus op og får sig derfor en slem overraskelse, når regningen for at holde huset varmt kommer. Derfor anbefaler vi at se grundigt på energimærket, når man er på boligjagt, siger fuldmægtig i Energistyrelsen Allan Hansen.

Energimærket fortæller på en skala fra A til G, om husets energistandard, men også hvilke forbedringer det kan betale sig at udføre, så varmebehovet sænkes. Ud over lavere el- og varmeregninger giver energirenovering ofte også bedre komfort og indeklima.

Varmeregningen kan halveres

Det er også altid værd at overveje, om der er behov for en anden opvarmningsform i huset. For det har stor betydning, om du varmer op med fjernvarme, varmepumpe, gas, olie eller elradiatorer.

- Hvis dit hus har oliefyr eller bliver opvarmet med elradiatorer, vil det ofte være oplagt at skifte til en varmepumpe eller fjernvarme, hvis det er en mulighed, siger Allan Hansen og fortsætter:

- Under normale forhold vil du typisk kunne halvere varmeregningen ved at skifte fra oliefyr til fjernvarme. Og selvom oliepriserne lige nu er usædvanligt lave, er fjernvarme eller en varmepumpe stadig langt billigere - og du gør klimaet en stor tjeneste, fordi din CO2-udledning reduceres væsentligt og stadig mere og mere i takt med den øgede andel af vedvarende energikilder i forsyningen.