Abonnementsartikel

Det er helt sikkert fristende at tage katten med på ferie i sommerhuset eller på campingtur, men det er ikke sikkert, at det er en god oplevelse for katten at komme med.

Det forklarer Tine Antvorskov, der er direktør hos Agria Dyreforsikring. Hun opfordrer katteejere til at overveje grundigt, hvordan katten skal holde sommerferie.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Katte er territoriale og bundet af vanlige omgivelser. Nogle katte er desuden indekatte, som ikke er vant til den vilde, danske natur, og måske har katten aldrig været ude at rejse før, forklarer Tine Antvorskov, og derfor kan den reagere meget negativt på nye omgivelser.

I mange tilfælde er det derfor bedre for katten, at den bliver hjemme.

Kattepasser

Et godt alternativ til at tage katten med på ferie er at finde en kattepasser blandt venner og familie, der holder øje med katten i dens vante omgivelser. Sørg for at give vedkommende de nødvendige oplysninger om katten, og giv altid telefonnummeret på din dyrlæge, hvis der skulle ske noget.

Hvis katten skal bo hos kattepasseren, er det en god idé at tage kattens hule, tæppe og yndlingslegetøj med, så den føler sig hjemme. Sæt så vidt muligt mad- og vandskålen sådan, at det svarer til de steder, hvor katten er vant til at finde dem.

Alene hjemme

En kat kan godt være alene hjemme, hvis der kommer nogen og ser til den. Hvis den har kattelem og er vant til den, kan der gå lidt længere mellem besøgene, men har den ikke kattelem, skal den tilses og have mad og vand mindst en (og gerne flere) gange i døgnet. Det er godt, hvis den, der ser efter katten, har tid til at være lidt hos katten og snakke lidt med den.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kattepension

Hvis du ikke kender nogen, der kan hjælpe med at passe din kat, kan du bestille plads på en kattepension. Husk, at de gode kattepensioner ofte er optaget lang tid i forvejen om sommeren. Vælg en kattepension af høj standard både i forhold til de fysiske rammer og pasning af kattene, og spørg eventuelt dyrlæge til råds. Vær opmærksom på, at din kat skal være vaccineret, hvis den skal på kattepension.

Vælger du alligevel at tage katten med på ferie, så har Tine Antvorskov nogle gode råd til ferien:

Køreturen

Køresyge: Giv ikke katten mad op til køreturen. Katte bliver let køresyge af at køre bil, og de kan finde på at kaste maden op igen.

Temperaturen i bilen: En bil i solen kan hurtigt blive så varm, at det er livsfarligt for katten at befinde sig i den. Hold derfor øje med temperaturen, og sørg for, at katten kan være i skygge (også under kørsel), og at der løbende kommer frisk luft ind i bilen.

Transporter katten i bur: Det er vigtigt, at katten ikke er løs i bilen. En løs kat kan komme til skade under kørslen, men passagererne kan også komme galt afsted, hvis katten distraherer chaufføren, eller hvis katten rammer en person ved en hård opbremsning. Brug derfor altid et bur til at transportere katten under køreturen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Du kan købe en spray, hvis lugt beroliger stressede katte. Den kan bruges i buret til køreturen eller på stedet, når du kommer frem, så katten hurtigere finder sig til rette.

Katte i den danske natur

Insektbid: Katte kan ofte klare et stik fra f.eks. hveps eller bi, men nogle katte kan være overfølsomme over for insektbid og -stik. Ved stik, start med at fjerne brodden, og vær opmærksom på katten i tiden efter. Kontakt dyrlæge, hvis katten bliver træt og bleg.

Flåter: Flåter kan bære på farlige sygdomme. Overvej at købe et middel fra apoteket, der beskytter katten mod flåtbårne sygdomme. Fjern under alle omstændigheder flåten så hurtigt som muligt med tang eller pincet.

Snor i katten

Katte kan finde på at søge hjem, hvis de bliver stressede i fremmede omgivelser. De første par dage kan du holde katten inde, så den kan vænne sig til det nye sted. Derefter kan du eventuelt lukke den ud i sele. Vær ekstra opmærksom på at holde døre og vinduer lukkede, så katten ikke stikker af i et uvant område. Det er en god idé at ID-mærke katten med en lille chip og/eller øretatovering. Så er den lettere at identificere, hvis den er stukket af.