Abonnementsartikel

Der er garanti for klap og godbidder til Kagemonster, Ivan, Henrik, Marly, Batman og de omkring tyve andre koi-karper, når Jens Christoffersen kommer hjem fra arbejdet i København.

- Det er en lise for sjælen og nærmest meditativt at håndfodre fiskene i dammen. Pulsen kommer nogle gange i vejret, når man bruger tre timer i bil for at komme til og fra arbejde. Derfor er det nærmest et fast ritual, at jeg går ud til havedammen og fiskene en times tid for at få pulsen ned, når jeg har sagt hej til Malene og hunden, siger Jens Christoffersen, der til dagligt er serviceleder i et rengøringsfirma.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Den nu 35.000 liter store havedam er resultatet af den seneste sommers samarbejde med Sydsjællands Havedamscenter, hvor dammen og flokken af fisk blev udvidet til i dag at kunne rumme de to halvanden meter lange stører og 25 karper, der er 20-70 centimeter lange.

rich-media-2
Malene og Jens Christoffersen har omkring 25 fisk, der alle er navngivet. Pressefoto: Jens Christoffersen.

Fra ærtemos til all in

Da parret overtog huset og havedammen i Præstø, lignede dammen mest af alt en sø af ærtemos. De besluttede sig for at besøge Sydsjællands Havedamscenter for at finde ud af, hvad der skulle til for at redde havedammen.

- Besøgene var en øjenåbner. Jeg fik hjælp til at finde et filter, der gjorde vandet klarere. Det gjorde dammen mere spændende, så vi besluttede os for at købe nogle fisk til den. Derfra er det gået slag i slag, siger Jens Christoffersen.

I takt med at antallet af fisk og interessen for havedammen steg, steg behovet for en større havedam også. Derfor tilbragte parrets fisk den seneste sommer i et badebassin, mens havedammen blev udvidet.

- Jens og Malene Christoffersen er et godt billede på den udvikling, som mange havedamsejere gennemgår. Det seneste år har jeg haft mange par på besøg, der var i tvivl om, hvad de skulle stille op med deres havedam. Mange af dem har overvejet at fjerne dammen, men er endt med at beholde den, fordi de har fået den nødvendige vejledning i, hvordan man gør en havedam spændende, siger Tomas Nielsen, der ejer Sydsjællands Havedamscenter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-4
Koi-karperne i Jens Christoffersens dam er mellem 20 og 70 centimeter lange. Pressefoto: Jens Christoffersen.

Kælne karper

Efter den seneste sommers udvidelse af havedammen har Malene og Jens Christoffersen ikke planer om at holde ferie andre steder end i haven, hvor de skal nyde havedammen og karpernes selskab.

- De er jo tamme og kan høre, når vi kommer gående, så vi kan både nusse dem på maven og under hagen og håndfodre dem. Min kone taler også nogle gange til dem, så jeg er nødt til at bede hende om ikke at gøre det for højt. Selvom vi har god afstand til naboer, vil det være lidt pinligt, hvis de hørte det, siger Jens Christoffersen.

rich-media-5
Sådan så havedammen ud, inden Sydsjællands Havedamscenter hjalp med at sætte den i stand. Pressefoto: Jens Christoffersen.