Abonnementsartikel

Hvis du bruger sprøjtemidler i din private have, så skal du være opmærksom på, at en række sprøjtemidler ikke længere kan købes i koncentreret form. Forbuddet skal sikre, at brugeren ikke risikerer spild og fejldosering.

Fremover kan du kun købe sprøjtemidler, der sælges som "klar-til-brug", eller er midler med lav risiko for brugeren og for miljøet. Det gælder eksempelvis produkter med jernforbindelser eller koncentreret pelargonsyre, som relativt hurtigt nedbrydes i jorden.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Spørgsmål:

Hvad gør jeg, hvis jeg har et pesticid, som ikke er på Miljøstyrelsens liste?

Miljøstyrelsen har udarbejdet to lister over godkendte sprøjtemidler, der må anvendes af private haveejere og andre ikke-professionelle brugere.

Dels en liste, der angiver hvilke sprøjtemidler, der må sælges fra 1. juli 2020 (listen indeholder 35 produkter).

Og dels en liste, der angiver hvilke sprøjtemider, der stadig må anvendes i din have, fordi midlerne må anvendes et år efter salgstilladelsen udløber (denne liste indeholder 47 produkter).

Du kan have andre sprøjtemidler stående i dit haveskur, som var godkendt for flere år siden, men som nu er ulovlige at bruge. Er du i tvivl om, hvorvidt dit sprøjtemiddel stadig er lovligt at bruge, kan du tjekke, om det fremgår af listen over de sprøjtemidler, der er tilladt at anvende.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvis du vil se, hvilke sprøjtemidler der er tilladt at sælge, efter de nye regler er trådt i kraft, kan du se listen på Miljøstyrelsens hjemmeside.

Begge lister kan findes her

Hvordan smider du gamle sprøjtemidler ud?

Hvis du skal bortskaffe rester og tom emballage, skal du tjekke teksten på etiketten, hvoraf det fremgår, hvordan midlet skal bortskaffes.

Hvordan undgår du at bruge sprøjtemidler?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der er mange forslag til, hvordan du plejer din have uden at bruge sprøjtemidler. Det er alt fra lugning, bunddækkende planter, ukrudtsdug, at indrette haven som en vild have eller at opsætteinsekthoteller og redekasser til fugle.