Abonnementsartikel

Elbilens nødlader kaldes ofte for mormor-lader og refererer til, at de færreste mormødre har privat ladeboks i carporten. Derfor kan du få brug for dette ladekabel til almindelige stikkontakter under besøget.

Men det skal faktisk hverken være i mormors kolonihavehus, eget eller lejet sommerhus, at nødkablet skal i brug. Det bør kun anvendes til nødsituationer, hvor du kan tanke strøm til at komme til nærmeste ladestation.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Risiko for brand

Risikoen ved at bruge en almindelig stikkontakt til at oplade elbil er, at den store belastning øger temperaturen i installationen. Stikkontakten eller ledningerne i væggen kan overophedes og i værste tilfælde bryde i brand.

Det er de færreste af Danmarks godt 200.000 sommerhuse, hvis el-installationer er gearet til elbilers kraftige ladekabler.

Mange sommerhuse har kun en enkelt gruppe på el-tavlen, som trækker al husets strøm. Almindelige stikkontakter kan tåle en belastning på 6 ampere. Elbilernes nødladere lader som minimum med 6 ampere, men ofte også 10 og 16 ampere.

- Vores oplevelse er, at mange elbil-ejere ikke er klar over de begrænsninger, der knytter sig til nødladernes anvendelse. Vi har ikke haft alvorlige skader på denne baggrund endnu, men med mange nye sommerhusejere og et stigende salg af elbiler, kan situationen let udvikle sig, siger kommunikationschef Birgitte Ringbæk fra If Skadeforsikring.

- Vi vil gerne gøre sommerhusejere og -lejere opmærksomme på udfordringen. Og særligt henlede opmærksomheden på, at man med lidt planlægning helt kan undgå problemet. Det vigtigste er, at man ikke pakker mormor-laderen i feriebilen og dermed betragter opladningen som "problem solved", siger Birgitte Ringbæk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Opstår der et helt særligt behov for at oplade bilen ved sommerhuset, bør det gøres om natten, hvor andet strømbehov er på et minimum. Undgå altid tidspunkter hvor ovn, komfur, elektriske redskaber eller varmepumpe samtidig er i brug, ellers vil elinstallationen meget hurtigt blive overbelastet.

Tjek med eventuelle lejere

Lejer man sit sommerhus ud, anbefaler If at spørger lejerne på forhånd om de kører elbil, og i så fald afstemme, hvor de kan oplade bilen.

Er installationen i huset ikke godkendt til elbiler af en fagmand, bør man slet ikke tillade opladning.