Abonnementsartikel

Den grønne agenda bliver i vidt omfang drevet af ungdommen, der gør en stor indsats for at få alverdens politikere til at tage klimakrisen alvorligt. Men de gode intentioner er svære at få øje på, når det gælder de unges egen klimaadfærd.

Det skriver Schneider Electric i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Således viser resultaterne af en ny spørgeskemaundersøgelse fra analysebureauet YouGov, at 51 procent af danske boligejere i aldersgruppen 18-34 år har forsøgt sig med initiativer til energioptimering i hjemmet. Et tal der ligger meget langt fra de 82 procent, som gør sig gældende for aldersgruppen 55+.

Endnu mere bekymrende er det, at resultatet faktisk er lavere end i 2019, hvor 53 procent af aldersgruppen 18-34 år svarede bekræftende på spørgsmålet. For de øvrige aldersgrupper er tallene i vækst sammenlignet med besvarelserne i 2019.

Bemærkelsesværdigt

- Det er bemærkelsesværdigt, at de yngre generationer på flere parametre klarer sig dårligst i undersøgelsen. Mit indtryk er, at mange ser i retning af politikerne, når det handler om at påvirke klimaet positivt, men faktisk er der masser af muligheder for både virksomheder og private til at gøre en forskel. Politiske aftaler er vigtige, men vi kan alle sammen medvirke til at nedbringe udledningen af CO2 - også de unge, siger Thomas Andersen, Vice President i Schneider Electric Danmark.

- Noget af forklaringen på skævheden kan selvfølgelig ligge gemt i, at de ældre generationer har flere år på bagen som boligejere og dermed mere erfaring med energioptimering. Men branchen er også nødt til at kigge indad, for det kan i lige så høj grad handle om, at vi ikke er gode nok til at formidle vores budskaber på en måde, så de unge tager dem til sig. Under alle omstændigheder er det ekstremt vigtigt, at alle uanset alder gør en indsats i klimakampen, siger Thomas Andersen.

Mindre optimering

Klimaundersøgelsen viser også, at 47 procent af de 18-34-årige boligejere ofte foretager mindre energioptimeringsinitiativer i hjemmet såsom af slukke for lyset eller at skrue ned for varmen, når diverse rum ikke er i brug. Til sammenligning svarer 69 procent af de 35-54-årige, at de ofte foretager initiativer som disse, mens tallet ligger på 78 procent for aldersgruppen 55+.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Thomas Andersen peger på, at varmeforbruget bliver sænket med syv procent, hver gang temperaturen i et rum bliver sænket med blot én grad, hvorfor mindre initiativer kan have betydelig effekt i forhold til at reducere vores klimaaftryk.

Imidlertid understreger han også, at de største forskelle sker, når der gøres brug af moderne teknologi, som gør private hjem til klimamæssige "smart homes". Det sker blandt andet ved hjælp af intelligent styring af lys, varme og ventilation med forskellige indstillinger, afhængigt af om boligejeren er hjemme, sover eller er bortrejst.